Britisk etterretning:Russland mangler kvalitetsstyrker for å erobre viktig område fra Ukraina

En lokal kvinne titter opp på en istykkerbombet boligblokk etter et russisk angrep på småbyen Vuhledar i Donetsk i mai. Kampene i området har intensivert i styrke de siste ukene.
En lokal kvinne titter opp på en istykkerbombet boligblokk etter et russisk angrep på småbyen Vuhledar i Donetsk i mai. Kampene i området har intensivert i styrke de siste ukene. Foto: Stringer / Reuters/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Harde kamper til tross, Russerne står i stampe i Donetsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens mye fokus de siste månedene har vært på Kharkiv by og fylke (oblast) i nordøst og Kherson by og fylke sørøst i Ukraina, pågår nå knallharde kamper mer midt i mellom, rundt småbyene Pavlivka og Vuhledar sentralt i det sørlige Donetsk fylke.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Russlands plan: – Usannsynlig

Både russerne og ukrainerne har sendt store styrker til området, men kun begrensede områder har skiftet hender i løpet av de siste ukers harde kamper.

Nå hevder britiske militære kilder at Russland langt på vei er sjanseløse til å oppnå kontroll over det viktige og svært sentrale området inne i et av de to fylkene de i utgangspunktet var mest opptatt av å ta over, og også annekterte i september – Donetsk og Luhansk, som sammen utgjør Donbas.

Ifølge etterretning fra det brittiske forsvarsdepartementet er Russlands vurdering at «området har potensial til å kunne være utgangspunkt for videre fremrykking nordover i Donetsk for å gjenerobre ukrainsk-kontrollerte områder », skriver Voice of America (VOA).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det britiske forsvarsdepartementet skriver imidlertid på Twitter at sjansen for at Putins menn skal greie å oppnå dette målet er liten ettersom «det er usannsynlig at Russland er i stand til å samle tilstrekkelig med kvalitetsstyrker til å oppnå et operasjonelt gjennombrudd».

Markerte Holodomor og lovet korn

Lørdag var den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj vert for et toppmøte i Kyiv for å markere at det er 90 år siden Holodomor, sultkatastrofen som Josef Stalin påførte påførte Ukraina vinteren 1932-33.

Zelenskyj brukte anledningen til å bekrefte Ukrainas forpliktelse til å eksportere korn til det globale markedet.

– Generelt, gjennom Ukrainas korn-program, vil vi, innen våren er omme, sende minst 60 skip fra våre havner – minst ti i måneden – til land som står i fare for opp rammes av sult og tørke. Disse landene er Etiopia, Sudan, Sør-Sudan, Somalia, Jemen, Kongo, Kenya og Nigeria, sa den ukrainske presidenten.