«Putins kokk» Jevgenij Prigozjin saksøkt av britisk advokatfirma

«Putins kokk» Jevgenij Prigozjin og Wagnergruppen saksøkes av et britisk advokatfirma.
«Putins kokk» Jevgenij Prigozjin og Wagnergruppen saksøkes av et britisk advokatfirma. Foto: Aleksander Zemlianisjenko / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Først og fremst er det for å frustrere krigsmaskinen ved å distrahere den, sier seniorpartner i advokatfirmaet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det britiske advokatfirmaet McCue Jury & Partners har saksøkt den russiske forretningsmannen Jevgenij Prigozjin, bedre kjent som «Putins kokk».

Prigozjins paramilitære gruppe Wagnergruppen utgjør en stor del av de russiske styrkene i krigen i Ukraina. McCue Jury & Partners har saksøkt Prigozjin på vegne av ukrainere.

Jason McCue, seniorpartner i advokatfirmaet, forteller Newsweek at de har utsendt et søksmålsvarsel for å starte saksbehandlingen i britisk høyesterett som en del av en sivil rettighets-kampanje ledet av en internasjonal gruppe av advokater, etterforskere og rettighetsforkjempere.

– Først og fremst er det for å frustrere krigsmaskinen ved å distrahere den på en eller annen måte, sier McCue til Newsweek.

– Nok til å gjøre de bekymret

I forrige uke kom McCue og firmaet hans med påstander om at Prigozjins Wagnergruppe bruker tortur, drap og voldtekt som krigsvåpen mot den ukrainsk sivilbefolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søksmålet vil være første gang ofre har saksøkt en organisasjon som Wagnergruppen for å med vilje ha forårsaket skade og lidelse på denne måten.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Soldater fra det russiske militæret går i gatene i Mariupol. Foto: AP / NTB
Soldater fra det russiske militæret går i gatene i Mariupol. Foto: AP / NTB

Ifølge McCue skal saken være nok til å gjøre Prigozjin og hans allierte bekymret for noen av sine eiendeler rundt om i verden.

– De er foreløpig ikke helt sikre på hvem vi faktisk kommer til å gå etter, hvilke individer og vi vil med vilje ikke gå inn på det på dette stadiet, sier han.

Prigozjin: – Smigret

Prigozjin vil få tre måneder på seg til å svare før et krav vil bli utsendt. Så spørs det om Wagner-sjefen, og de andre McCue vil dra inn i søksmålet, kommer til å kjempe og forsvare seg.

Les også: «Putins kokk» står klar til å ta over hvis Putin styrtes

Hvis han Prigozjin ikke dukker opp vil det rettssaken gå veldig raskt ifølge McCue.

Prigozjin skal ha uttalt til det russiske nettstedet Reedus at han er smigret over søksmålet. Han hevder det viser «de umåtelige fordelene og bidraget Wagnergruppen gir til ødeleggelsen av NATOs kontrollregime over Kiev».