Medvedev tar til orde for å gjeninnføre dødsstraff «for forrædere»

Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev ønsker å gjeninnføre dødsstraff i landet. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev ønsker å gjeninnføre dødsstraff i landet. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Russlands tidligere president tar igjen til orde for at landet skal gjeninnføre dødsstraff etter flere meldinger om sabotasjer mot sesjonssentre etter den delvise mobiliseringen i Russland.

I en lengre post på mediet Telegram kommer Dmitrij Medvedev, Russlands tidligere president, og ansett som en av Vladimir Putins «hauker» i Kreml, med nok et utspill for å gjeninnføre dødsstraff.

Han henviser til «gule og blå» sabotører som ifølge ham utfører terrorangrep mot den russiske staten etter invasjonen av nabolandet Ukraina i februar.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Viser til andre verdenskrig

Medvedev henviser til andre verdenskrig, der det kun var én straff for «slike stakkarer - dødsstraff på stedet, uten rettssak».

– Om du er en forræder som begår slike straffbare handlinger i krigstid, så har du ingen alder, ingen nasjonalitet, ikke en gang retten til å forsvare ditt eget liv , påstår Medvedev, i posten, som blant annet er gjengitt av Kyiv Independent.

Russland har under hele krigen konsekvent omtalt invasjonen som en «militær spesial operasjon».

Han henviser til rapporter om militære sesjonssentre og innskrivingssentre som har blitt satt fyr på, i et forsøk på å stanse eller forsinke den delvise russiske mobiliseringsordren av reservister, som president Vladimir Putin underskrev i september.

Medvedev var president i Russland fra 2008 til 2012, før han «byttet jobb» med Vladimir Putin og satt som statsminister fram til 2020. I dag er han viseformann i det russiske sikkerhetsrådet.

Gjentar tidligere dødsstraff-ønske

Medvedev har også tidligere tatt til orde for å gjeninnføre dødsstraff i landet. Kort tid etter invasjonen, tok Medvedev til orde for at moratoriumet mot dødsstraff, som Russland innførte i 1996, som var en del av kravet for å bli med i Europarådet, ikke lenger burde være gjeldende etter at landet ble kastet ut av Europarådet.

Medvedev mener en gjeninnføring av dødsstraff vil være mulig selv med dagens russiske regelverk.

Fredag meldte landets forsvarsminister Sergej Sjojgu at mobiliseringen av 300.000 reservister var gjennomført

Gjennomsnittsalderen på dem som er mobilisert, er 35 år, ifølge Tass.

Det er ikke planlagt ytterligere mobilisering, ifølge det statlige nyhetsbyrået.