Britisk etterretning slår alarm: Kina tilbyr britiske ekspiloter gigantlønn

F-35B Lightning II Joint Strike Fighters i aksjon mens de fullfører vertikale landinger ombord på amfibie-angrepsskipet USS Wasp. Kina har rekruttert flere titalls vestlige politer for å skaffe seg kunnskap om hvordan vestlige fly opererer. F-35 står høyt på lista over fly og teknologi som kineserne ønsker tilgang til.
F-35B Lightning II Joint Strike Fighters i aksjon mens de fullfører vertikale landinger ombord på amfibie-angrepsskipet USS Wasp. Kina har rekruttert flere titalls vestlige politer for å skaffe seg kunnskap om hvordan vestlige fly opererer. F-35 står høyt på lista over fly og teknologi som kineserne ønsker tilgang til. Foto: Remington Hall / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Piloter med lang erfaring fra å fly flere av Natos viktigste kampfly blir lokket med store summer av det kinesiske militæret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn 30 britiske piloter skal allerede ha vervet seg for det kinesiske forsvaret.

Rekrutteringen skal ha startet ved slutten av 2019 da pandemien startet.

Noen av pilotene er i slutten av 50-årene og forlot militæret for en tid siden. Motivet for å la seg verve skal primært ha vært økonomisk.

Piloter fra andre allierte nasjoner enn Storbritannia har også vært mål for den pågående kinesiske rekrutteringen.

– Det er forferdelig

– Wow... det er forferdelig. Hva tenkte de? Beijing prøver aktivt å ansette mange flere tjenestegjørende og tidligere militærpiloter og andre spesialister fra hele RAF, Royal Navy og den britiske hæren, samt personell fra andre vestlige nasjoner, sier en pensjonert senior offiser i Royal Air Force, ifølge Sky News.

Nå slår britisk etterretning alarm om det som blir ansett som en potensiell sikkerhetstrussel mot Storbritannia og Nato. Piloter som lar seg friste av kinesernes lukrative tilbud blir bedt om å takke nei.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan gjør Nato sårbar og svekke slagkraften

Kina er blant landene i verden som bruker mest penger på opprustning. Nato har advart mot den kinesiske styrkeoppbyggingen. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Kina er blant landene i verden som bruker mest penger på opprustning. Nato har advart mot den kinesiske styrkeoppbyggingen. Foto: AP / NTB Foto: NTB

– Kina bruker tredjeparts hodejegere, inkludert et selskap basert i Sør-Afrika, for å målrette mot personell, opplyser en vestlig tjenestemann.

Kompetansen til de vervede pilotene blir brukt for å hjelpe kineserne å forstå hvordan vestlige fly og piloter jobber. De skal også trene piloter for People's Liberation Army, skriver BBC.

Det kan i en kritisk situasjon være skadelig for Natos slagkraft. Ved å gi kineserne tilgang til hvordan vestlige kampflypiloter utfører sine oppdrag, kan det bidra til å gjøre Nato mer sårbar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lokkes med tre millioner i årslønn

Årslønnen som de til sammen 30 pilotene er tilbudt skal ligge på nærmere tre millioner kroner.

– De er en veldig attraktiv gruppe mennesker som kan videreformidle sine kunnskaper. Vestlige piloter med stor erfaring kan bidra til å utvikle kinesiske militære luftvåpen taktikk og kapasiteter, sier en av kildene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Britisk etterretning mener pilotenes handlinger representerer alvorlig sikkerhetsbrudd og truer britiske interesser, og at ««det styrker nesten helt sikkert Kinas militære kunnskap og kapasitet».

Jakter topphemmeligheter

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Olivier Matthys AP/NTB Foto: NTB
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Olivier Matthys AP/NTB Foto: NTB

Frykten er at Kina i en eventuell militær konflikt med USA eller Nato vil kunne utnytte de vestlige kampflyenes topphemmelige egenskaper, og hvordan flyene opererer i strid.

– Dette inkluderte også britiske militærhelikoptre som Wildcat og Merlin. Det er underforstått at Kina har forsøkt å rekruttere tidligere piloter som har trent på den topphemmelige, USA-ledede femte generasjon F35-fly, sier en britisk tjenestemann.

Piloter med erfaring fra mange vestlige flytyper

F-35 koster nærmere 1,5 milliarder per stykk, og inneholder svært sensitiv stealth-teknologi utviklet i samarbeid med USA og Nato-allierte. Flyene har lenge vært et av Kinas hovedmål for militær spionasje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pilotene som er rekruttert av Kina har erfaring fra fly av typen Typhon, Jaguar, Harrier og Tornado. F-35-piloter antas ikke å være involvert i rekrutteringen så langt, selv om Kina antas å være spesielt interessert i denne spisskompetansen.

Kina taus om avsløring

En talsperson fra det britiske forsvarsdepartementet sier til AFP at det ikke bryter med britisk lov å bidra med opplæring i Kina, men at de vil gjøre tiltak for å hindre slik rekruttering, blant annet gjennom et nytt lovverk.

Det er forbudt for både tjenestegjørende og tidligere militærpersonell å dele statshemmeligheter med utenlandske makter.

Kinesiske myndigheter har ikke svart på AFPs forespørsler om kommentar.