Russland har mobilisert over 200.000 reservister – de fleste av dem fra landets fattigste regioner

Reservister i Sevastopol under en avreiseseremoni før de sendes til fronten i Ukraina. Ifølge uavhengige russiske gravejournalister har man sett en klar trend på hvilke regioner de 300.000 reservistene kommer fra.
Reservister i Sevastopol under en avreiseseremoni før de sendes til fronten i Ukraina. Ifølge uavhengige russiske gravejournalister har man sett en klar trend på hvilke regioner de 300.000 reservistene kommer fra. Foto: Stringer / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge uavhengige russiske journalister er det store regionale forskjeller på hvor de fleste av reservistene president Vladimir Putin har kalt inn kommer fra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser en tydelig korrelasjon mellom andelen mobiliserte reservister og fattigdom i regionen, sier den russiske uavhengige journalistgruppen iStories og krigsanalytikere i Conflict Intelligence Team (CIT), ifølge The Moscow Times.

De har undersøkt hvor mange reservister som er mobilisert fra Russlands regioner. De fant ut at det på de to ukene som har gått siden president Vladimir Putin annonserte mobiliseringsordren, var minst 213.200 reservister innkalt fra 53 av regionene.

For om lag 30 av Russlands 83 regioner, som inkluderer provinser, krajer, oblaster og føderale byer, var tallene ikke tilgjengelige, da lokale myndigheter har ansett dem for å være hemmelig informasjon.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina!

Rekrutterer mest blant de fattigste

Ifølge gravejournalistene i CIT og iStories var 23 av regionene med høyest andel rekrutter også blant regionene med lavest inntekt i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu lovte at mobiliseringen kun ville påvirke om lag 1 prosent av landets mobiliseringsressurser. Ifølge tallene fra de undersøkende journalistene er det enkelte regioner, som oftest de med færrest andre arbeidsmuligheter, som har mobilisert langt mer.

I Krasnojarsk kraj, et gigantisk territorielt område nordøst i Sibir, med en befolkning på om lag to millioner innbyggere, leverte høyest andel reservister av alle regionene. 5,5 prosent av områdets reservister er innkalt, om lag 28.000 soldater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om hele Russland hadde levert samme prosentvise antall, ville antallet mobiliserte oversteget 1,3 millioner soldater, skriver journalistene.

Se video: Den russiske forsvarsministeren om detaljene rundt mobiliseringen

Har allerede betalt en høy pris

Også den føderale byen Sevastopol på annekterte Krim-halvøya har rekruttert langt flere enn snittet, med 4 prosent. Deretter følger regionene Burjatia og Dagestan med 3,7 prosent og 2,6 prosent av sine reservister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse to republikkene er ansett blant de fattigste i hele Russland. Også et betydelig antall av de russiske soldatene som allerede har mistet livet i krigen med nabolandet kommer fra disse to regionene. Ifølge iStories har dødsraten i nettopp disse regionene blant menn i stridsdyktig alder gått opp med over 100 prosent siden krigen startet.

«Ofte er hæren i slike regioner en av svært få arbeidsgivere, så vel som en mulighet til å stige i de sosiale klassene», skriver journalistene.

Til sammenligning har de føderale byene Moskva og St. Petersburg begge mobilisert godt under 1, prosent av sine reservister. Det er også her protestene mot den delvise mobiliseringen har vært størst. Også i regionene Burjatia og Dagestan var det store protester.

CIT: Vil ikke stoppe på 300.000

Ekspertene i CIT tror at Putin ikke vil nøye seg med de 300.000 som foreløpig skal kalles inn. De tror at krigsmaskineriet vil trenge minst 1 million til 1,2 millioner reservister for å kunne klare å snu krigslykken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Kanskje vil de 300.000 bli kalt inn nå og resten bli rekruttert gradvis, ettersom man påløper tap. Uansett tror vi ikke at mobiliseringen vil begrenses til 300.000», skriver de.

Over 200.000 russere, de aller fleste menn, har flyktet fra landet siden president Vladimir Putin i forrige uke varslet mobilisering av reservistene.