Åpen for alle - alltid

Mystiske branner og eksplosjoner flere steder i Russland

Guvernøren i den russiske grenseregionen Belgorod anklaget Ukraina for å ha flydd helikopterhelikopter inn på russisk territorium og slått et oljedepot i april i år. Depotet drives av den russiske energigiganten Roseneft omtrent 21 mil fra grensen. Ukraina gikk ut og nektet for at de sto bak.
Guvernøren i den russiske grenseregionen Belgorod anklaget Ukraina for å ha flydd helikopterhelikopter inn på russisk territorium og slått et oljedepot i april i år. Depotet drives av den russiske energigiganten Roseneft omtrent 21 mil fra grensen. Ukraina gikk ut og nektet for at de sto bak. Foto: Russian Emergency Ministry Press Service via AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyder på at spesialstyrker utfører geriljakampanjer i landet i lys av Russlands invasjon av Ukraina, mener amerikansk spesialsoldat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter flere uker med dårlige resultater kjenner Russland nå på presset. Den ukrainske motoffensiven har ført til at Ukraina har klart å frigjøre store områder.

Russland har også opplevd store tap, både i personell og militært utstyr.

I forrige uke annonserte derfor president Vladimir Putin en massemobilisering. Dette har ført til at tusenvis av russiske menn har flyktet landet.

Det kan derimot se ut til at Russland har flere ting å tenke på på hjemmebane.

Les alt om Ukraina-krigen her!

I flere måneder nå har sensitive steder og viktige anlegg i hele Russland blitt rammet av mystiske branner og eksplosjoner. Dette kan tyde på at spesialstyrker utfører geriljakampanjer i landet, sier en amerikansk spesialsoldat til Business Insider.

Ment for å forstyrre

Helt siden mai har det vært dusinvis med hendelser ved viktige russiske anlegg med liten åpenbar forklaring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet har oljeraffinerier, ammunisjonsproduksjon og -lagringsanlegg, luftfarts- og forsvarsselskaper og kommunikasjonsinfrastruktur blitt angrepet.

Angrepene ser ut til å fokusere på et smalt sett med mål, og hendelsene har i stor grad vært på linje med hva militære spesialoperasjonsenheter vil få i oppgave som en del av en «ukonvensjonell krigføringskampanje», skriver nettstedet.

Soldaten, som i intervjuet går under navnet «Grønn beret», holdes anonym. Han jobber for de amerikanske spesialstyrkene og er utplassert i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det per nå ser ut som geriljakampanjen er ment som en forstyrrelse.

– I starten kan det se ut som en forstyrrelseskampanje, hvor det er målrettede angrep på forsyningslinjene og andre myke mål. Neste på listen ville være hardere mål, som militære konvoier, baser eller til og med angrep på kommando-og-kontroll-anlegg og hovedkvarter, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trolig flere gjerningspersoner

De ulike angrepene tyder på at det kan være flere ulike gjerningspersoner. Sannsynligvis utføres de av ukrainske kommandosoldater, russiske dissidenter eller en kombinasjon av begge.

Ifølge Business Insider er det også trolig at de heller ikke jobber sammen.

For eksempel tok russiske myndigheter i mat to russiske tenåringer som skal ha kastet molotovcocktailer på et militærkommissariet brukt som et mobiliseringssenter. Dette er en av flere slike hendelser hittil i år.

I går ble også en ansatt ved et mobiliseringssenter skutt av en mann i Sibir.

Dette bygger opp under teorien om at flere russere, spesielt de som sannsynligvis vil bli innkalt til militæret, er motstandere av krigen.