Innbyggerne i russisk grenseby frykter ukrainsk invasjon

En ukrainsk soldat skyter i nærheten av Izium, Kharkiv-regionen. Nå er innbyggerne i den russiske byen Belgorod, redd ukrainerne skal invadere dem.
En ukrainsk soldat skyter i nærheten av Izium, Kharkiv-regionen. Nå er innbyggerne i den russiske byen Belgorod, redd ukrainerne skal invadere dem. Foto: Kostiantyn Liberov / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ukrainske motoffensiven i Kharkiv har ført til at Ukraina har gjenerobret flere områder som har vært under russisk kontroll siden begynnelsen av krigen. Nå har ukrainernes fremgang vakt bekymring på russisk side av grensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hittil i september har Ukraina gjenerobret 6000 kvadratkilometer fra de russiske invasjonsstyrkene denne måneden, ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Særlig i Kharkiv, en region som stort sett har vært under russisk kontroll siden krigens start.

Den hyppige fremgangen til de ukrainske styrkene har spredd frykt blant innbyggere i den russiske byen Belgorod, som ligger omtrent 40 kilometer fra den ukrainske grensen.

Les alt om Ukraina-krigen her

De bekymrer seg for hvor langt de ukrainske styrkene kommer til å gå.

Frykter ukrainsk invasjon

The New York Times besøkte tidligere i uken den russiske byen og snakket med de bekymrede innbyggerne på byens sentrale marked. De forteller at livene deres har endret seg drastisk etter at krigen brøt ut. Etter flere russiske tilbakeslag den siste tiden, frykter de nå en ukrainsk invasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er som om de er her allerede, sier en kvinne, i ekkoet av eksplosjoner.

En mann ved navn Maksim, som selger militær- og friluftsutstyr på markedet, forteller at det allerede har begynt å svirre rykter om at ukrainske soldater har begynt å krysse grensa.

– Det er så mange rykter, folk er redde, sier han.

– Barna løper rundt og skriker «missiler»

Innbyggerne i byen har nå begynt å grave tilfluktsrom, og tilpasser seg den nye virkeligheten med evakueringsøvelser og missiler som avfyres over hodene deres.

Også barna i byen er blitt preget av at krigen har kommet så tett på.

– Vi føler oss redde, og det er spesielt vanskelig når du jobber med barn. Barna begynner å løpe rundt og skrike «missiler», sier en barnehagelærer ved navn Ekaterina til avisen.

– Men vi forteller dem at det bare er torden.