Sergej Lavrov angriper Vesten etter Gorbatsjovs bortgang

Spesielt USAs tidligere utenriksminister James Baker får høre fra Lavrov.
Spesielt USAs tidligere utenriksminister James Baker får høre fra Lavrov.  Foto: NTB

Lavrov er ikke fornøyd med den vestlige hyllesten av Sovjetunionens siste leder Mikhail Gorbatsjov. – Dobbeltmoral, sier han.

Tirsdag kveld døde Mikhail Gorbatsjov (91) på et sykehus i Moskva etter langvarig sykdom. Gorbatsjov satt på toppen i Kreml fra 1985 til 1991 og forsøkte å skape et mer åpent og demokratisk Sovjetunionen. Han fikk Nobels fredspris for sin rolle i i avviklingen av den kalde krigen, og var glasnostens og perestrojkaens far.

Etter Gorbatsjovs dødsfall, har blant annet USAs president Joe Biden, EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, Nato-leder Jens Stoltenberg og FNs generalsekretær António Guterres hyllet den tidligere lederen av Sovjetunionen.

Lavrov koker

Vestens hyllest av Gorbatsjov har fått Russlands utenriksminister Sergej Lavrov til å se rødt.

Verdensledere hyller Mikhail Gorbatsjov, Sovjetunionens siste leder, som en mann som endret historiens gang. Foto: Boris Jurtsjenko / AP / NTB
Verdensledere hyller Mikhail Gorbatsjov, Sovjetunionens siste leder, som en mann som endret historiens gang. Foto: Boris Jurtsjenko / AP / NTB

– Vestlige ledere viser dobbeltmoral og forfølger geopolitiske mål når de glorifiserer Gorbatsjovs bidrag til verdenspolitikken, samtidig som de ikke tar hensyn til hans posisjon på Krim og i Ukraina , sa Lavrov i sin tale på det pedagogiske arrangementet «Kunnskap» onsdag, ifølge nyhetsbyrået Tass.

Lavrov viser til et intervju Gorbatsjov ga i fjor, hvor han påpekte at det ikke var noen forskjell mellom ham selv og kona, selv om hun var ukrainsk og han var russisk.

– Han sa at for ham var det ingen forskjell. Han sa at ukrainsk territorium, spesielt Øst-Ukraina, alltid hadde vært russisk, og at det bare var innenfor rammen av Sovjetunionen at Ukraina ble en stat. Da sovjetstaten kollapset, jublet alle over at de nå kunne ta makten fra Gorbatsjov. Men Gorbatsjov understreket at ingen tenkte på Krim, som historisk sett er russisk i henhold til alle rettferdighetens lover, siterte Lavrov den nå avdøde presidenten.

– De lurte oss frekt

Lavrov mener det ligger en åpenbar dobbeltmoral i at vestlige ledere ignorerer Gorbatsjovs uttalelser når de hyller den avdøde russeren.

Spesielt USAs tidligere utenriksminister James Baker får høre fra Lavrov.

– Baker sa om Gorbatsjov at «jeg betraktet ham som en ærlig forhandler og kunne stole på hans ord». Det er en fantastisk uttalelse. Fordi vi, lederskapet i Sovjetunionen den gang, også stolte på Bakers ord. Nato skulle ikke ekspandere østover. De lurte oss frekt, sa Sergej Lavrov ifølge Tass.

Se video: Zelenskyj råder russiske soldater til å flykte