Den russiske milliardæren Boris Mints hudfletter Putin: – Galskap

Den russiske oligarken Boris Mints (64) er ikke redd for å kritisere Russlands president Vladimir Putin. – Det er det mest tragiske som har skjedd i moderne historie, ikke bare rundt Ukraina og Russland, men globalt.
Den russiske oligarken Boris Mints (64) er ikke redd for å kritisere Russlands president Vladimir Putin. – Det er det mest tragiske som har skjedd i moderne historie, ikke bare rundt Ukraina og Russland, men globalt. Foto: The Boris Mints Institute

Mange russere er redde for å si hva de mener, og Russland får stadig mer autoritære og diktatoriske trekk. Likevel hever noen få innflytelsesrike russere stemmen mot Putins angrepskrig.

– Enhver næringslivsleder som er uavhengig av Putin blir sett på som en trussel ettersom han eller hun kan være i stand til å finansiere opposisjon eller dyrke protester. Disse menneskene blir derfor sett på som Putins fiender, og derfor som fiender av staten. De er alle redde.

Det sier milliardæren Boris Mints (64) i et intervju med BBC. Han er en av ytterst få russiske forretningsmenn som våger å tale Vladimir Putin midt imot.

Andre som har gjort det samme har tidligere fått merke den russiske presidentens vrede. Ytringsfriheten er effektiv kneblet, og de som åpent kritiserer Putins regime risikerer lange fengselsstraffer.

Flere oligarker er døde

Flere av Russlands rikeste personer har siden krigen startet 24. februar blitt funnet døde i sine hjem eller i luksuriøse fritidsboliger.

Russiske medier har omtalt dødsfallene som et resultat av ulykker, selvdrap eller voldskriminalitet, mens det i vestlige medier er blitt stilt spørsmål ved hvorfor flere styrtrike russere, og i noen tilfelle flere familiemedlemmer, har avgått ved døden uten en naturlig forklaring.

Boris Mints er tidligere eier av O1 Group og medgründer av Otkritie FC Bank. Han jobbet for den tidligere russiske presidenten Boris Jeltsin. Mints regnes som en av Russlands rikeste oligarker med store interesser i eiendom og finans.

– Det mest tragiske som har skjedd i moderne historie

Nå langer oligarken ut mot den nåværende russiske presidenten som mange land nekter å snakke med som følge av den svært blodige krigen mot Ukraina.

– Det er det mest tragiske som har skjedd i moderne historie, ikke bare rundt Ukraina og Russland, men globalt. Krigen er et resultat av galskap og makthunger hos én person, sier Mints til BBC. Han sammenligner den russiske invasjonen med Hitler og Tysklands inntog i Polen i 1939.

Den 64 år gamle firebarnsfaren kom inn på Forbes milliardærliste i 2017. Da var hans private formue verdsatt til 13 milliarder norske kroner.