Oligark-mysteriet: Tok de livet sitt, eller ble de drept av russiske myndigheter?

Tidligere visepresident i Russlands tredje største bank, Gazprombank, Vladislav Avajev, og tidligere visepresident og regnskapssjef i Novatek, Sergej Protosenya, ble funnet døde sammen med sine familier med en dags mellomrom. Nå tar flere til orde for at det ikke dreier seg om drap og selvdrap som politiet tror.
Tidligere visepresident i Russlands tredje største bank, Gazprombank, Vladislav Avajev, og tidligere visepresident og regnskapssjef i Novatek, Sergej Protosenya, ble funnet døde sammen med sine familier med en dags mellomrom. Nå tar flere til orde for at det ikke dreier seg om drap og selvdrap som politiet tror. Foto: Twitter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere tar nå til orde for at selvdrapene til de russiske oligarkene er iscenesatt. – Å drepe familier er en måte å skremme andre toppledere på, sier ekspert på russisk kultur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke kom nyheten om at to russiske oligarker, Sergej Protosenja og Vladislav Avajev, og deres familier hadde blitt funnet døde. Politiets undersøker mulighetene for drap og selvdrap i begge sakene.

I kjølvannet av dette har verden blitt gjort oppmerksom på at flere oligarker i tiden etter at krigen brøt ut, har blitt funnet døde.

Flere begynner derfor nå å sette spørsmålstegn ved om disse dødsfallene heller er iscenesatt.

Funnet død med én dags mellomrom

Avajev var tidligere visepresident i Russlands tredje største bank, Gazprombank. Han ble funnet død sammen med sin kone og 13 år gamle datter. Alle skal ha blitt skutt og leiligheten var låst fra innsiden. En pistol skal også ha blitt funnet i Avajevs hånd.

Dagen etterpå ble Protosenja, som var bosatt i Frankrike, funnet død sammen med kona og deres 15 år gammel datter mens de var på ferie i Spania. Protosenja var tidligere visepresident og regnskapssjef i gasselskapet Novatek, som hadde nære bånd til Gazprombank.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Datteren og kona ble funnet knivstukket. Politiets teori er at Protosenja drepte kona og datteren med kniv før han selv tok livet sitt ved henging.

I tillegg skriver VG at oligarken Vasilij Melnikov og hans familie ble funnet knivstukket i byen Niznyj Novgorod i Russland, og at politiet sier det ikke finnes tegn til at utenforstående personer er involvert i drapene.

I februar ble også olje- og gassmagnaten Mikhail Watford funnet død i sitt hjem i Storbritannia – dog ikke under mistenkelige omstendigheter, ifølge The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagen etter at krigen brøt ut ble også Aleksandr Tjuljakov, som hadde en høyere stilling i gasselskapet Gazprom, funnet død. Ifølge avisen Novaja Gazeta skal politiet ha blitt kastet ut fra åstedet av sikkerhetsavdelingen til Gazprom.

Arvtageren: – Dette er en iscenesettelse

Allerede da nyheten om Protosenja og hans familie ble funnet døde i Spania, gikk hans tidligere arbeidsgiver Novatek ut og kommenterte spekulasjonene om at Protosenja skal ha tatt livet av seg selv og familien. I en uttalelse skriver de at de er «overbevist om at disse spekulasjonene ikke har noe rot i virkeligheten».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også mannen som tok over etter Avajev som visepresident i Gazprombank, tviler på at forgjengeren tok livet av seg selv og sin familie.

Ukrainske Igor Volobuev, reiste tilbake til Ukraina da krigen brøt ut for å bidra med å forsvare hjemlandet.

– Jeg tror ikke at han kunne drepe sin egen kone og datter, jeg tror dette er en iscenesettelse. Hvorfor? Det er vanskelig å si, kanskje han visste noe og representerte en slags fare, sier Volobuev til den russiske uavhengige avisen The Insider , gjengitt av VG.

Økonomiske interesser

Ekspert i russisk språk og kultur ved UiB, Irina Anisimova, tror heller ikke disse oligarkene har tatt sine egne liv, og avviser overfor ABC Nyheter at det kan handle om en slags æreskultur.

Irina Anisimova er postdoktor i fremmedspråk ved Universitetet i Bergen og ekspert på russisk språk og kultur. Foto: UiB
Irina Anisimova er postdoktor i fremmedspråk ved Universitetet i Bergen og ekspert på russisk språk og kultur. Foto: UiB

– Jeg tror ikke disse drapene er relatert til noen æreskultur. Det finnes ingen «æreskultur» blant toppledelsen i Gazprom og andre firmaer. Snarere ser det ut til å være økonomiske interesser bak disse «liksom-selvmordene». Enten kunne disse mennene overføre penger for å bli eiere av noen store eiendeler, eller så hadde de tilgang til hemmelig informasjon som de kunne selge eller gi bort til utenlandske sikkerhetsmyndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anisimova mener det er sannsynlig at oligarkene ble drept av en av sikkerhetsavdelingene i Russland.

– Fra sakene til Navalnyj og Skripal vet vi om forskjellige drapsskvadroner innen russisk GRU og FSB.

Hun tror spesielt knivdrapet ser ut til å være designet for å skremme andre oligarker til å forbli lojale.

Betviler selvdrap som følge av press

Inna Sangadzhieva i Helsingforskomiteen sier til VG at det ikke kan utelukkes at de ble drept av regimet, men at det også er sannsynlig at dette er reelle selvmord som følge av stort psykisk press.

– Signalet er «enten er du med oss, eller så er du mot oss». Den frykten folk har for Putin, er enorm. Derfor er det nok ikke usannsynlig at disse oligarkene selv kan ha valgt å avslutte sine egne liv, sier hun til VG.

Hadde det vært som følge av press, mener Anisimova imidlertid at oligarkene ikke ville ha drept familiene sine i tillegg.

– Men å drepe familier er en måte å skremme andre toppledere på, legger hun til.