Nå står russerne i spagaten – må velge hvor de skal møte Ukraina på slagmarken

I dette bildet tatt fra video og frigitt av det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste 30. juli 2022, er stridsvogner fra 2nd Army Corps of the People's Militia of the Luhansk People's Republic på et oppdrag på et ikke avslørt sted i Ukraina.  (Det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste via AP, fil)
I dette bildet tatt fra video og frigitt av det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste 30. juli 2022, er stridsvogner fra 2nd Army Corps of the People's Militia of the Luhansk People's Republic på et oppdrag på et ikke avslørt sted i Ukraina.  (Det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste via AP, fil) Foto: AP

Ukrainernes overraskende offensiv i sør tvinger nå Putin til å flytte store russiske styrker vekk fra områder som Russland har sagt er spesialopersjonens hovedmål.

«Russland har blitt tvunget til å forlate byene Slovyansk og Siversk, og flytter nå militært utstyr og våpen til Krim-halvøya,» skriver den amerikanske tenketanken ISW.

Det innebærer i så fall en helt ny dreining i krigen mellom de to nabolandene. Lenge har russerne kunne diktere krigens gang, men nå tvinges de til å omgruppere raskt tempo. Dermed tynnes det i rekkene ved andre frontavsnitt.

Klarer ikke å erstatte falne og sårede soldater

Russlands president Vladimir Putin Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP/NTB
Russlands president Vladimir Putin Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP/NTB

Russiske styrker overfører nå i økende grad personell og utstyr til Kherson og vestlige Zaporizja-oblaster på bekostning av deres innsats i Øst-Ukraina. Dermed gjør de seg samtidig mer sårbare i områder hvor de hittil har stått sterkt militært.

Russland sliter ifølge flere rapporter med rekrutteringen av nye soldater. Dermed klarer ikke russerne å erstatte de mange falne og skadde soldatene.

Ukraina på sin side skal ha mobilisert mer enn en million mann, og mange av disse ressursene er ennå ikke satt inn i strid.

«Dramatisk svekkelse av russiske styrker»

Nå er det slaget i den sør-ukrainske byen Kherson som ligger an til å bli den nye fronten. Derfor flytter nå russerne store styrker dit for å møte ukrainernes pågående offensiv.

«Ukrainas forberedelser til motoffensiven i Kherson og de første operasjonene i denne motoffensiven, kombinert med den dramatiske svekkelsen av russiske styrker, ser generelt ut til å tillate Ukraina å begynne aktivt å forme krigens gang for første gang,» skriver Institute of war i sin siste oppdatering.

Kadetter fra militærskolen Volodymyr sitter i et bombeskjul under en treningsøkt for luftangrep i Kiev 27. juli 2022. - Foto: Sergei Supinsky / AFP
Kadetter fra militærskolen Volodymyr sitter i et bombeskjul under en treningsøkt for luftangrep i Kiev 27. juli 2022. - Foto: Sergei Supinsky / AFP

Lange konvoier med lastebiler, stridsvogner, artilleri

Ifølge Kyiv Independent skriver det britiske forsvarsdepartementet 6. august at lange konvoier med russiske militære lastebiler, stridsvogner, artilleri og andre våpen fortsetter å flyttes fra Donbas til sørvest.

Russland skal dessuten ha flyttet utstyr fra russisk-okkuperte byer som Mariupol, Berdiansk og Melitopol, samt fra fastlands-Russland via Kerch-broen til Krim.

Har ødelagt russiske installasjoner

Ukrainas operasjonelle kommando i distrikt «Sør» rapporterer lørdag at deres styrker har drept 79 russiske soldater.

I tillegg skal fire T-72 stridsvogner, to selvgående haubitser, en artilleriinstallasjon, en radarstasjon og 22 pansrede og militære kjøretøy være ødelagt 5. august. Ukrainske styrker skal også ha truffet to russiske kontrollpunkter og en kommandopost.

En gårdstraktor sleper en pansret personellbærer (APC), forlatt av russiske tropper og kommandert av en ukrainsk bonde på et jorde nær landsbyen Mala Rogan, Kharkiv-regionen, 28. juli 2022. Foto: Genya Savilov / AFP
En gårdstraktor sleper en pansret personellbærer (APC), forlatt av russiske tropper og kommandert av en ukrainsk bonde på et jorde nær landsbyen Mala Rogan, Kharkiv-regionen, 28. juli 2022. Foto: Genya Savilov / AFP