Nasa: – Vi trenger ikke russerne

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har trukket seg ut av den internasjonale romstasjonen. Nå går Nasa-astronaut ut mot russerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske romfartsorganisasjonen Roscosmos signaliserte i mai at de kom til å trekke seg ut av den internasjonale romstasjonen. Beslutningen kom som reaksjon på vestlige sanksjoner mot landet.

Den amerikanske astronauten Scott Kelly forteller nå til The Daily Mail at USA og Europa ikke kommer til å savne russernes nærvær på romstasjonen.

– Vi kan gjøre alt det de kan. Det er Russlands tap, ikke vårt, utdyper astronauten.

Frittalende Putin-kritiker

Kelly, som jobbet tett med russiske kosmonauter i årevis, forteller videre at amerikanerne så på dette som den eneste mulige løsningen.

– Nasa kan ikke samarbeide med Moskva om nye romprosjekter mens Vladimir Putin er ved makten, avslutter han med å si til The Daily Mail.

(Saken fortsetter etter bildet)

Russiske kosmonauter vil ikke være å se lenger på den internasjonale romstasjonen. FOTO: Reuters/NTB
Russiske kosmonauter vil ikke være å se lenger på den internasjonale romstasjonen. FOTO: Reuters/NTB

Kelly, som tilbrakte et år på den internasjonale romstasjonen fra 2015 til 2016, har vært en frittalende kritiker av Putins invasjon av Ukraina, og har kommet med krass kritikk mot Roscosmos og lederen Dmitrij Rogozin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barket sammen på Twitter

I mars havnet Kelly og Rogozin i en heftig krangel på Twitter. Rogozin kalte astronauten for en «idiot» og Kelly svarte med å kalle den russiske sjefen for et «barn».

En måned etter internett-feiden uttalte Rogozin til russisk statlig TV at Moskva ikke lenger ville samarbeide med sine internasjonale partnere om bord på den internasjonale romstasjonen, og bekreftet at beslutningen om å trekke seg allerede var tatt. Han sa at Roscosmos ikke var pålagt å gi en eksakt dato for tilbaketrekkingen, men bekreftet at det russiske romfartsprogrammet ville overholde den fastsatte varselperioden på et år.

Den internasjonale romstasjonen var et av få områder der USA og Russland samarbeidet etter flere år med stadig dårligere forhold ellers. Invasjonen av Ukraina markerer nå slutten på den felles romutforskningen.