Ekspert: Slik vil Putin skape kaos i Europa

– Putins plan for sult er også ment å generere flyktninger fra Nord-Afrika og Midtøsten. Områder som vanligvis mates av Ukraina. Dette ville skape ustabilitet i EU, advarer Yale-professor Timothy Snyder.
– Putins plan for sult er også ment å generere flyktninger fra Nord-Afrika og Midtøsten. Områder som vanligvis mates av Ukraina. Dette ville skape ustabilitet i EU, advarer Yale-professor Timothy Snyder. Foto: Natalia Kolesnikova / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et forsøk på å få overtaket på Vesten og skape kaos i Europa kan Vladimir Putin være villig til å bruke andre type våpen enn bomber og raketter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett av disse våpnene kan skape komplett kaos i Europa.

– Putins plan for sult er også ment å generere flyktninger fra Nord-Afrika og Midtøsten. Områder som vanligvis forsynes av Ukraina. Dette ville skape ustabilitet i EU, skriver Yale-professor Timothy Snyder.

Vil hevne seg på sanksjonene

Professoren mener Putin har ambisjoner om å skaffe seg et overtak på Vesten ved å sulte ut Afrika, som igjen vil skape enorme flyktningstrømmer.

Putins håp og strategi er at dette skal bidra til å øke presset mot EUs yttergrenser og på sikt skape kaos og ubalanse, og selv kunne fremstå som redningsmann på et senere tidspunkt.

På denne måten kan Russland straffe Vesten og hevne seg på de strenge økonomiske sanksjonene som landet er ilagt på en rekke områder.

Les også: Kasianov sier Putin virker utafor

– Vil etterlate sosialt og økonomisk kaos

På grunn av de pågående krigshandlingene og russiske marineblokade i Svartehavet nektes Ukraina å transportere enorme mengder korn og andre matvarer ut av landet. Dette er allerede i ferd med å skape matmangel flere steder i verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Krigen og andre kriser truer mennesker over hele verden til å utløse en enestående bølge av sult og nød som vil etterlate sosialt og økonomisk kaos, sier FNs generalsekretær Antonio Guterres.

Putin vil skape en verdensomspennende hungersnød

Yale-professor Timothy Snyder. mener Putins ødeleggende og hemmelige plan er en farlig tretrinns rakett. Først er målet å ødelegge Ukraina som stat, blant annet ved å demilitarisere landet, ødelegge infrastruktur og og hindre landet i å eksportere varer.

Deretter vil mangelen på viktige eksportvarer på sikt skape sosial uro og flyktningstrømmer mot EU, som igjen vil destabilisere hele Europa.

– Til slutt, og mest forferdelig, er en verdensomspennende hungersnød, som er et nødvendig bakteppe for en russisk propagandakampanje mot Ukraina, advarer Timothy Snyder.