Fant skipsvrak stappfullt av gull og edelstener – senket utenfor Colombia i 1708: Verdt titalls milliarder

Skjermbilde av en video utgitt av det colombianske presidentskapet 6. juni 2022 viser bilder av den havarerte spanske gallionen San Jose, utenfor kysten av Cartagena, i Det karibiske hav, Colombia. – Den colombianske hæren har avdekket enestående bilder av vraket av den legendariske San Jose-galjonen, en av de største av den spanske marinen, senket for tre århundrer siden med sin eksepsjonelle skatt utenfor den karibiske kysten, heter det i en kunngjøring fra Colombianske myndigheter.
Skjermbilde av en video utgitt av det colombianske presidentskapet 6. juni 2022 viser bilder av den havarerte spanske gallionen San Jose, utenfor kysten av Cartagena, i Det karibiske hav, Colombia. – Den colombianske hæren har avdekket enestående bilder av vraket av den legendariske San Jose-galjonen, en av de største av den spanske marinen, senket for tre århundrer siden med sin eksepsjonelle skatt utenfor den karibiske kysten, heter det i en kunngjøring fra Colombianske myndigheter. Foto: - / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forliset og de enorme verdiene har vært et mysterium i mer enn tre århundrer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdien på skipet og de unike skattene om bord, blir beregnet til flere titalls milliarder kroner, skriver Sky News.

Maritime eksperter anser vraket av skipet San Jose for å være «den hellige gral» blant spanske koloniale skipsvrak.

Det spanske flaggskipet ble i sin tid senket av britiske skip. Så ble det liggende i mer enn tre århundrer på havets bunn før det til slutt ble oppdaget.

Gull, sølv, edelstener, kanoner, kinesisk porselen

Da dykkere gikk ned for å undersøke vraket nærmere fant de store mengder gull, sølv og edelstener i tillegg til intakte kanoner, kinesisk porselen, keramikk og diverse inventar fra kolonitiden. Kanonene skal være lagd i Sevilla og er datert til 1655.

Skipet San José var et tremastet gallionsskip med 64 kanoner og tilhørte den spanske marinen. Skipet sto klart i 1698, men sank under kamp med britiske skip utenfor kysten av Cartagena, Colombia, i 1708.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da var skipet fullastet med gull, sølv og smaragder til en verdi til om lag 17 milliarder dollar.

600 sjømenn omkom: – Veldig ømfintlig

Bare noen få av San Joses mannskap på til sammen 600 sjømenn overlevde forliset.

– Det er veldig ømfintlig fordi man ikke skal gripe inn i krigsgraver, sier Justin Leidwanger, en arkeolog ved Stanford University som er ekspert på gamle skipsvrak, skriver CBS News.

Ifølge eksperter var skipet trolig lastet med minst 200 tonn skatter, inkludert millioner av gullmynter, mange sølvmynter og smaragder som det spanske imperiet hadde plyndret fra Sør-Amerika. Verdien på skattene anslås til opptil 17 milliarder dollar. Foto: - / AFP
Ifølge eksperter var skipet trolig lastet med minst 200 tonn skatter, inkludert millioner av gullmynter, mange sølvmynter og smaragder som det spanske imperiet hadde plyndret fra Sør-Amerika. Verdien på skattene anslås til opptil 17 milliarder dollar. Foto: - / AFP

Den colombianske hæren frigir nå bilder av skipsvraket som er lokalisert nær havnen i Cartagena på Colombias kyst mot Karibien.

Kanoner kan skimtes delvis dekket av gjørme sammen med porselensservise, keramikk, glassflasker og gull. En del av baugen kan tydelig sees dekket av alger og skalldyr, samt restene av skroget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anslått verdi: 17 milliarder dollar

Ifølge eksperter var skipet trolig lastet med minst 200 tonn skatter, inkludert millioner av gullmynter, sølvmynter og smaragder som det spanske imperiet hadde plyndret fra Sør-Amerika.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdien på de utrolige skipsskattene anslås til formidable 17 milliarder dollar.

Det er satt i gang et omfattende arbeid med å identifisere de mange gjenstandene og hvor de opprinnelig stammer fra.

Ifølge Colombias president Ivan Duque og marinetjenestemenn ble et fjernstyrt kjøretøy sendt ned til 900 meters dyp for å filme skattene, skriver AFP.

Kan ha blitt lokalisert allerede på 80-tallet

Skipet ble trolig oppdaget allerede på 1980-tallet av det USA-baserte bergingsselskapet Sea Search Armada, men det er usikkert om dette er samme skip.

I 2015 varslet den colombianske marinen om at de hadde lokalisert skipsvraket, men først nå er det unike innholdet og de enorme verdiene blitt offentlig kjent og dokumentert.

Den colombianske marinen skal også ha funnet to skipsvrak i det samme området. Disse skipene, en kolonibåt og en skonnert, er datert tilbake til Colombias uavhengighetskrig fra Spania i 1819, bekrefter marinesjef admiral Gabriel Perez, ifølge Reuters.

Les også: – Verdens eldste intakte skipsvrak