Mysterium hvordan det har gått ned:Fant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm

Det 500 år gamle skipet ble funnet på 120 meters dyp på svensk side av Østersjøen og skal være i «ekstremt god stand».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På havbunnens skipskirkegårder verden over ligger anslagsvis tre millioner skipsvrak. Omlag 17.000 av disse befinner seg utenfor kysten av Sverige.

Nå har marinearkeologer funnet det som beskrives som et «ekstremt godt bevart» skip fra 1500-tallet på bunnen av Østersjøen, omlag 150 kilometer sørøst for Stockholm.

Skipet, som antas å være bygget en gang mellom 1490 og 1540, sies å være 99 prosent intakt, ifølge avisen Independent. Video av funnet viser et skip på rundt 17 meter, hvor mastene fortsatt står oppreist og hvor to kanoner står i posisjon, som om de skulle være klare til å skyte. På dekk av skipet ligger en mindre båt, som trolig har vært brukt som en slags skyttelbåt for å frakte mannskap over til moderskipet.

Se video av det utrolige funnet øverst i saken

Det best bevarte renessanseskipet

Navn og opprinnelsessted for renessanseskipet er foreløpig ukjent, men forskerne har midlertidig døpt skipet «Okänt Skepp», altså svensk for «ukjent skip».

– Det er nesten som om skipet skulle ha sunket i går, så godt bevart er det, sier marinarkeolog Rodrigo Pacheco-Ruiz, som har ledet undersøkelsene av skipet, i en pressemelding publisert på nettsidene til Universitetet i Southampton.

Skipet skal være det best bevarte skipet fra renessanseperioden rundt 1500-tallet som er funnet den senere tid.

Les også: – Verdens eldste intakte skipsvrak

Kom over skipet i 2009

Det var det svenske Sjøfartsverket som først kom over skipsvraket i 2009, men det var først tidligere i år, da havbunnen ble kartlagt i forbindelse med etableringen av en rørledning for naturgass – og man fant skipet igjen, at man forsto den historiske og arkeologiske betydningen av skipet.

For å studere skipet ytterligere, sendte forskerne fjernstyrte undervannsfartøy (ROV) ned i Østersjøen i mars i år. Disse ble brukt for å ta en såkalt fotogrammetrisk kartlegging av skipet – som igjen gjorde det mulig å lage en detaljert 3D-modell som forskerne kan studere.

Les også: Fant 75 år gammelt skipsvrak fra unikt slag under andre verdenskrig

Likt Columbus's skip

Skipet antas å være svært likt skipene som Columbus brukte på sin ferd til Amerika i 1492. Ifølge Rodrigo Pacheco-Ruiz er skipet omlag én meter kortere enn Columbus' flaggskip Santa Maria.

Forskerne vil nå fortsette undersøkelsen av «Okänt Skepp» gjennom flere ekspedisjoner ned til vraket. Blant spørsmålene de håper å få svar på er hvorfor skipet sank i utgangspunktet, ettersom skipet ikke har noen synlige skader som kunne gitt en forklaring.

Østersjøen regnes som et eldorado for marinarkeologer. Det skyldes at vannet der er såkalt brakkvann, en blanding av salt- og ferskvann, som igjen gjør at muslingarten pælemar, som bruker å bore seg inn i treverk, ikke trives.

Les også: Slik finner ny teknologi skipsvrak på havets bunn