Russlands «dommedagsfly» dukket aldri opp i paraden – dette er «Flyvende Kreml»

Russlands «dommedagsfly» ble observert flyvende over Moskva dagene før seiersdagen, men på selve dagen var det ikke å se.
Russlands «dommedagsfly» ble observert flyvende over Moskva dagene før seiersdagen, men på selve dagen var det ikke å se. Foto: Natalia Kolesnikova / AFP/NTB

Flyet skulle etter planen gjøre sitt comeback, etter å ha vært borte i over 10 år, under årets seiersdagsparade i Russland mandag. Men det dukket aldri opp.

For det utrente øyet ser ikke «Flyvende Kreml» særlig spesiell ut, annet enn at det ikke har vinduer. Men det er det god grunn til.

Flyet, som er av typen Ilyushin Il-80, har nemlig kun én jobb; å beskytte president Vladimir Putin og hans nærmeste dersom et atomangrep finner sted.

«Flyvende Kreml» skulle etter planen være en hovedattraksjon under årets seiersdag, med selskap fra to MiG-29 jagerfly, samt bombeflyene kjent som «Bjørnen» og «Den hvite svanen», som begge evner å bære atomstridshoder. Men «dommedagsflyet» dukket aldri opp, og ifølge Kreml skal årsaken ha vært dårlig vær, skriver Euronews.

Observert over Moskva

Flyet har ikke vært å se på 10 år, og vestlige ledere stille spørsmål ved hvorfor det børstes støv av nå. Det skal nemlig ha vært å se flyvende over Moskva dagene før seiersdagen.

9. mai hvert år feirer Russland seieren over nazistene, og Kreml benytter som regel sjansen til å bruse med sine militærfjær. I år har de hatt ekstra fokus på sin atomberedskap, hvor «Flyvende Kreml» står sentralt.

(Saken fortsetter under bildet).

«Dommedagsflyet» er ikke fryktinngytende ut, men det er Putins sikkerhetsgaranti i møte med atomkrig. Foto: Andrey Smirnov / AFP/NTB
«Dommedagsflyet» er ikke fryktinngytende ut, men det er Putins sikkerhetsgaranti i møte med atomkrig. Foto: Andrey Smirnov / AFP/NTB

En bunkers på vinger

Flyet er en modifisert versjon av passasjerflyet- og fraktflyet Il-86, og er så robust at det skal kunne beskytte landets president i møte med «verst tenkelig scenario», altså dersom en atomkrig bryter ut.

Flyet har ingen vinduer, bortsett fra i cockpit, for å sikre maksimal beskyttelse mens det flyr gjennom den ugjestmilde atmosfæren en atombombe etterlater seg.

I tillegg til å være en flyvende bunkers, fungerer det også som en kommandopost, med kommunikasjonsmuligheter og god beskyttelse mot elektromagnetiske angrep.

Dersom Russland blir rammet av en atombombe, skal flyet sikre direktekommunikasjon opp til høyeste hold, slik at et motangrep kan planlegges mens presidenten fraktes i sikkerhet.

Flyet kan også fylle tanken i luften, noe som gir det muligheten til å holde seg på vingene i lang tid.

Russland er naturligvis ikke det eneste landet med et flyvende kommandosenter av et slik kaliber. USA skal angivelig ha en flåte med fire E-4B-dommedagsfly kjent som «Nightwatch», som har evner tilsvarende «Flyvende Kreml».

Personvernpolicy