Eksperter om de russiske tapene: – Vladimir Putin bryr seg ikke

<p>Til tross for nye store pinlige tap i krigen, tror svenske eksperter at tapstallene betyr lite for president Vladimir Putin.</p>
Til tross for nye store pinlige tap i krigen, tror svenske eksperter at tapstallene betyr lite for president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik/Kreml/AP/NTB

Til tross for at opp mot 1000 russiske soldater kan ha mistet livet i det ukrainske motangrepet ved Siverskyi Donets-elven, tror svenske eksperter at tapstallene betyr lite for president Vladimir Putin.

Ifølge flere utenlandske medier kan en hel russisk bataljon ha blitt tilintetgjort da ukrainske styrker gikk til motangrep da russiske tropper skulle forsere elven Siverskyi Donets i det østlige Ukraina på provosoriske flytebroer.

Så mange som 1000 russiske soldater kan ha blitt drept i det ukrainske motangrepet.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina!

(Artikkelen fortsetter under bildet).

I følge den ukrainske generalstaben forsøkte den russiske bataljonen å forsere pongtongbroene for å kunne angripe Lyman, en by med 20.000 innbyggere vest for elva der de prøvde å gå i land. I stedet ble elva en gravplass for anslagsvis 1.000 russiske soldater. Foto: Ukrainian Airborne Forces Comman / Reuters
I følge den ukrainske generalstaben forsøkte den russiske bataljonen å forsere pongtongbroene for å kunne angripe Lyman, en by med 20.000 innbyggere vest for elva der de prøvde å gå i land. I stedet ble elva en gravplass for anslagsvis 1.000 russiske soldater. Foto: Ukrainian Airborne Forces Comman / Reuters

– Putin bryr seg ikke

Den svenske Russland-eksperten Hugo von Essen tror derimot det pinlige tapet ikke vil få Kreml på andre tanker.

– Det er absolutt et hardt tilbakeslag med mange russiske tapstall og mye ødelagt utstyr, men det er bare én av rekken med mange harde tilbakeganger og Putin bryr seg ikke om hvor mange menneskeliv – russiske eller ukrainske – som går tapt i krigen. Han håper fortsatt å kunne nå sine politiske mål på lang sikt, enten gjennom krig eller diplomatiske forhandlinger, sier von Essen til Expressen.

Les også: Russisk bataljon nær tilintetgjort: Kan ha mistet 1.000 soldater i angrep ved elv: – Generalene sender sine soldater i døden

Forbereder seg på langvarig krig

Ifølge ukrainske myndigheter, gjengitt av Kyiv Independent anslår de at opp mot 27.000 russiske soldater har mistet livet så langt i krigen. Tapstallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Von Essen jobber ved Utrikespolitiska institutet og tror den russiske presidenten nå er forberedt på en langvarig krig, som han håper vil få Vesten vil bli lei av.

– Dermed kan Russland vinne krigen på sikt og han er villig til å gå langt for å vinne denne krigen. Det er nå hans politiske arv skapes, sier eksperten.

Kan føre til økt risikotaking

En annen Russland-ekspert, Per Ekman ved universitetet i Uppsala, frykter at slike pinlige tap, som senkningen av krigsskipet Moskva i Svartehavet, kan føre til økt risikotaking i Kreml.

– Ser vi på forskningen om menneskelig oppførsel, er det ikke uvanlig at slike tap fører til høyere risikotaking blant beslutningstakerne. Men dette påvirkes selvfølgelig også av hvilke ressurser som er tilgjengelige for det russiske militæret, sier Ekman til Expressen.

Personvernpolicy