Eksperter: Misnøye i kretsen rundt Vladimir Putin

Russlands president Vladimir Putin med Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu. Ifølge eksperter på russisk sikkerhetstjeneste skal personer i Putins nærmeste krets være misfornøyde med hvordan han fører krigen i Ukraina.
Russlands president Vladimir Putin med Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu. Ifølge eksperter på russisk sikkerhetstjeneste skal personer i Putins nærmeste krets være misfornøyde med hvordan han fører krigen i Ukraina. Foto: Yekaterina Shtukina / Sputnik Kremlin Pool Photo via AP / NTB

Putins innerste krets, de såkalte «silovikiene» skal være svært misfornøyd med hvordan Putin har valgt å føre krigen i Ukraina.

Russlands president Vladimir Putin har helt side krigens start vært gjenstand for fordømmelse og misnøye fra utenlandske politikere.

Russland har siden krigens start blitt påført harde sanksjoner fra den vestlige verden, og flere store politikere har prøvd å snakke med Putin for å få ham til å komme til fornuft.

Det har også blitt spekulert i om russiske sikkerhetsmyndigheter eller andre tett på Putin forberedte et statskupp, og flere rapporter om at Putins nærmeste skal være misfornøyde med presidentens avgjørelser.

Nå skal det på ny være misnøye i kretsen rundt presidenten, melder Dagbladet.

«Silovikiene» er misfornøyde

De undersøkende russiske journalistene Andrej Soldatov og Irina Borogan er eksperter på russisk sikkerhetstjeneste.

I et innlegg hos Senter for europeisk politikk i slutten av forrige måned skriver de at det på ny er stor misnøye i apparatet rundt Putin.

Ifølge ekspertene skal «silovikiene», en gruppe personer med bakgrunn i russisk sikkerhetstjeneste og militæret, med høye poster innenfor statsledelsen, nå være svært misfornøyde med presidenten. Særlig på grunn av den dårlige militære strategien han har valgt å føre i Ukraina.

Les alt om Ukraina-krigen her!

– Spiller det noen rolle? Ja, det er veldig viktig. Dette er første gang silovikiene distanserer seg fra presidenten. Det gjør at alle muligheter er åpne, skriver de som en konklusjon i teksten de har publisert.

Mener FSB feilinformerte

Silovikiene skal også være svært misfornøyde med etterretningstjenesten FSB. Dette fordi de mener FSB har feilinformert Putin.

Tidligere hevdet også amerikanske etterretning at Putins nærmeste rådgivere ikke våget å fortelle ham sannheten om hvor dårlig Russlands hær gjorde det i Ukraina.

Ekspertene hevder videre at silovikiene støttet Putins annektering av Krim-halvøya i 2014, og var veldig fornøyde med gjennomføringen. Det skal imidlertid være andre boller nå.

Blant annet skal de være svært misfornøyde med Putins valg om å endre målet fra å ta hovedstaden Kyiv, til å i stedet fokusere kun på Donbass-regionen i øst.