Ukrainas etterretningssjef Krylo Budanov: – Dette er Putins slutt

Russlands president Vladimir Putin vil trolig ikke få lov til å leve etter krigen, mener Ukrainas etterretningssjef.
Russlands president Vladimir Putin vil trolig ikke få lov til å leve etter krigen, mener Ukrainas etterretningssjef.  Foto: Alexander Zemlianisjenko / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju med en ukrainsk avis kaller Ukrainas etterretningssjef det urealistisk at Putin får leve etter krigens slutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Underveis i den nå ti uker gamle krigen i Ukraina, har vestlige etterretningstjenester hevdet at Russland planlegger å erklære seier 9. mai – dagen russerne feirer seieren over Nazi-Tyskland under andre verdenskrig, kalt seiersdagen.

Disse planene avviste Russlands utenriksminister Sergej Lavrov overfor italienske medier i helgen.

– Militæret vil ikke på kunstig vis tilpasse sine handlinger til noen dato, inkludert seiersdagen, sa Lavrov.

– Urealistisk at Putin får leve

Den ukrainske etterretningssjefen Krylo Budanov, tror derimot at Russland fortsatt planlegger å kunngjøre mobilisering innen 9. mai.

Den ukrainske etterretningssjefen Krylo Budanov mener Ukraina nærmest har vunnet krigen allerede. Foto: Det ukrainske forsvarsdepartementet
Den ukrainske etterretningssjefen Krylo Budanov mener Ukraina nærmest har vunnet krigen allerede. Foto: Det ukrainske forsvarsdepartementet

I et intervju med den ukrainske avisa Novoye Vremya , gjengitt av Dagbladet, sier han at det fortsatt er Russlands mål, men at de ikke har nok tid til å klare det – mye fordi den russiske hæren er demotivert.

Budanov mener krigen nærmest er avgjort i Ukrainas favør, og sier at Russlands president Vladimir Putin har kjørt seg fast i en blindvei.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om han tror Putin kan fortsette å leve etter krigens slutt er han nådeløs:

– Å gi ham muligheten til å overgi seg er en av strategiene, men det er urealistisk. For hele verden er han en krigsforbryter. Dette er Putins slutt, svarer Budanov.

– Kraftig påstand

Utspillet til den ukrainske etterretningssjefen får Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, til å reagere.

Les alt om krigen her

– Det er en kraftig påstand. Jeg har sett enkelte snakke om dette som Putins krig mer enn staten og nasjonen Russland sin. Jeg tror Putin ønsker et ettermæle for å være den som ordnet opp i dette, og ikke vil overbringe et uløst Ukraina-spørsmål, sier Røseth til Dagbladet.

Likevel tror Røseth at mye står og faller på den snart 70 år gamle presidenten. Kommer Ukraina med en motoffensiv tror han for eksempel Russland vil svare, mobilisere befolkningen og offisielt erklære krig.