Ukrainas Volodymyr Zelenskyj: – Jeg var minutter fra å bli tatt til fange

Da invasjonen i Ukraina startet, hadde Russland et mål om å innta Kyiv, tilsynelatende med et regimeskifte som hovedmål. Det satte Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, i en farlig posisjon.
Da invasjonen i Ukraina startet, hadde Russland et mål om å innta Kyiv, tilsynelatende med et regimeskifte som hovedmål. Det satte Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, i en farlig posisjon.  Foto: Ronaldo Schemidt / AFP

I et intervju med magasinet Time, forteller Zelenskyj om den første natten av invasjonen, da han og familien måtte barrikadere seg inne i regjeringsbygget i Kyiv. 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og hans familie skal ha vært minutter fra å bli tatt til fange av russiske fallskjermjegere natten invasjonen brøt ut.

I de første timene av krigen, barrikaderte Zelenskyj og familien hans seg i regjeringsbygget i Kyiv. Rett utenfor hørte de skudd, og militæret ga presidenten beskjed om at russiske fallskjermjegere hadde tatt seg inn i byen med mål om å fange og potensielt drepe presidenten og familien hans. Lysene i regjeringsbygget ble slukket, og Zelenskyj og de rundt ham fikk rifler og skuddsikre vester.

Det forteller presidenten i et lengre intervju med det amerikanske magasinet Time. Reporteren Simon Shuster har tilbrakt rundt to uker sammen med den ukrainske presidenten og hans stab i presidentbygget i Kyiv.

Artikkelen bygger på samtaler med blant annet Zelenskyj og flere av hans nære medarbeidere.

– Som et galehus

– Det var høyt. Det var eksplosjoner, sier Zelenskyj om natt til 24. februar, da han og kona måtte vekke barna på 17 og 9 år.

Da invasjonen i Ukraina startet, hadde Russland et mål om å innta Kyiv, tilsynelatende med et regimeskifte som hovedmål. Ifølge Time-artikkelen, var det kun minutter om å gjøre før spesialsoldatene lyktes i å få tak i presidenten.

Den første natten gjorde russiske styrker to forsøk på å storme den ukrainske regjeringsbygningen, ifølge Zelenskyjs rådgiver, Oleksij Arestovitsj.

– Det var som et galehus. Automatgevær til alle, sier rådgiveren.

Zelenskyj fikk tilbud fra amerikanerne om å bli evakuert, slik at han kunne sette opp en regjering i eksil. Det var under en telefonsamtale med amerikanske styresmakter det berømte Zelenskyj-sitatet: «Jeg trenger ammunisjon, ikke skyss», ble sagt.

Les også: Advarer Putin om Moldova: – De vil nok alle dø om de prøver

Zelenskyj: Kunnskapen har aldret meg

To måneder etter krigen startet forteller presidenten at han har blitt eldre.

– Kunnskapen jeg har nå, som jeg aldri ønsket meg, har eldet meg. Det er kunnskapen om menneskene som er døde, og den torturen de russiske soldatene har utført, sier Zelenskyj.

Gjennom invasjonen har Zelenskyj vært jaktet på flere ganger. Ifølge The Times skal Zelenskyj ha unnsluppet minst tre attentatforsøk utført av russiske leiesoldater og en paramilitær tsjetsjensk gruppe.

– De kan dukke opp fra skyggene, gjøre veldig voldelige ting og så forsvinne igjen, uten at det er åpenbart hvem som var ansvarlig. De er ikke direkte knyttet til den russiske regjeringen, og derfor kan operasjonene trolig benektes, sa general Sir Richard Barrons, tidligere sjef for Joint Forces Command, om leiesoldatene som var ute etter den ukrainske presidenten.