Russiske soldater med bønn til ukrainere: – Tilgi oss, vi ante ikke hva vi gikk til

Russiske soldater ber om tilgivelse for en krig de hevder å ha blitt lurt inn i.
Russiske soldater ber om tilgivelse for en krig de hevder å ha blitt lurt inn i. Foto: Efrem Lukatsky / AP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke russiske soldater stilte til pressekonferanse søndag hvor de forklarte hvordan de ble «hjernevasket til å invadere Ukraina». Nå ber de ukrainere om tilgivelse og sier seg villig til å gå i fengsel for det de har tatt del i.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da vi fremdeles befant oss i Russland ble vi fortalt at det ukrainske folk hadde havnet i jerngrepet til nazister i Kyiv, og at de trengte vår hjelp til å komme seg ut, fortalte den russiske oberstløytnanten Dmitrij Mikhajlovitsj Astakhov på en pressekonferanse søndag.

Han er blitt tatt til fange av ukrainske styrker og står nå frem om det han omtaler som «hjernevasking».

– Jeg skjemmes

Ifølge Astakhov skjønte ikke det russiske militæret hvilket voldsomt feilgrep de hadde begått før de sto ansikt til ansikt med folket i Ukraina.

Nå ber han om tilgivelse på vegne av seg selv og soldatene som ikke visste hva de gikk til.

– Jeg skjemmes over det vi har gjort. Vi ante ikke hva vi gikk til, og jeg vet ikke om det er tilgivelig, men vi er villig til å sitte i fengsel dersom vi må, sier Astakhov.

Han ber samtidig om forståelse for at det russiske folk ikke er klar over hva som foregår, og at all informasjonen de får er styrt av den russiske regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter har tidligere skrevet om russiske soldater som forteller at de ikke visste hva de er med på, og ukrainsk UD som inviterer russiske soldatmødre til Kyiv for å hente sine sønner hjem igjen.

(Saken fortsetter under bildet)

De russiske soldatene trodde det ukrainske folket visste at de kom. Foto: Efrem Lukatsky / AP/NTB
De russiske soldatene trodde det ukrainske folket visste at de kom. Foto: Efrem Lukatsky / AP/NTB

Usikker skjebne

«Mødre, din sønn er tatt hånd om og venter her på deg» står det i et innlegg delt på det ukrainske utenriksdepartementets Facebook-side.

– Det ukrainske utenriksdepartementet har besluttet å returnere soldater til mødrene sine, dersom de ønsker å komme hit og hente dem, skriver utenriksdepartementet videre.

Under bildet av en soldat og en sørgende mor står det listet opp tre telefonnumre som familiemedlemmer av soldater kan ta kontakt med for å høre om soldaten, som er blitt tatt hånd om, er funnet i live eller omkommet, skriver Business Insider.

Det er usikkert hva som vil skje med Astakhov og de andre russiske soldatene som nå er blitt tatt som krigsfanger i Ukraina.