Advarer katteeiere i Sør-Korea: Pus kan skape katastrofe

I Sør-Korea er katter mistenkt for å ha startet over 100 branner i Seoul de siste årene. Her blir en katt reddet ut av en brennende bygning i USA i 2006.
I Sør-Korea er katter mistenkt for å ha startet over 100 branner i Seoul de siste årene. Her blir en katt reddet ut av en brennende bygning i USA i 2006. Foto: Niko J. Kallianiotis / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Katter i Seoul har fått skylden for over 100 branner de siste årene. Nå ber brannvesenet katteeiere ta grep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge brannvesenet i Sør-Koreas hovedstad, så har 107 branner i Seoul mellom januar 2019 og november 2021 skyldes katter.

De 107 brannene skal også ha ført til skader for 141 millioner won, tilsvarende en drøy million norske kroner samt ført til personskade på fire personer.

Kattepoter på platetopp

Ifølge South China Morning Post tror brannvesenet at flesteparten av brannene har startet ved at nysgjerrige katter ved et uhell har kommet borti moderne komfyrer, med platetopper med touchfunksjoner. Kattepoter på platetoppene kan ha fått dem til å slå seg på og overopphete og dermed starte røykutvikling og eventuelt en brann.

– Husholdninger med katter anbefales om å dra ut støpselet på elektriske ovner og platetopper når de drar hjemmefra eller beskytte ovnknappene slik at de ikke kan slå seg på, sier Hwang Young-joong ved Seoul Metropolitan Fire and Disaster Management Department, til Scmp.com.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De opplever at trenden med kattebranner har vært økende de siste årene. Brannvesenet ber katteeierne også legge bort oppvaskhåndkler, tehåndkler og andre brennbare objekter som både er lett brennbare og som gjør det enklere for katter å klatre opp på kjøkkenbenken.

I USA anslår dyrevernorganisasjonen American Humane at om lag 1000 branner startes hvert år av kjæledyr i landet.

Hendelser også i Norge

I Norge mente en huseier i Haugesund at katten hans måtte ha slått på komfyren, under en tørrkoking i et rekkehus, mens eier var borte i 2020. Da ble brannen oppdaget av en nabo og fikk avverget en større brann, ifølge Haugesunds avis.

Budstikka kunne i 2019 melde at brannvesenet måtte rykke ut til røykutvikling i Bærum, der en liten katt var alene hjemme.

– Ingen personer var hjemme i boligen da det begynte å ryke fra kjøkkenet. Årsaken til den tørrkokte kjelen er trolig at husets katt vandret på induksjonsplaten på kjøkkenet hvor det sto en kjele. Kattens poter kan ha aktivert platen, fortalte Martin Martinsen hos politiet til Budstikka.

Kommunikasjonssjef i If forsikring, Sigmund Klementz opplyser til ABC Nyheter at det ikke finnes noe statistikk i Norge på skader startet av husdyr.