Omikron-panikk var basert på gamle tall

Illustrasjonsbilde. En mann blir testet for coronavirus i Johannesburg i Sør-Afrika etter at den nye virusvarianten omikron ble oppdaget i landet. Like før oppdagelsen ble over 17.000 positive prøver i Sør-Afrika etterregistrert. Det høye smittetallet var med på å skape panikk rundt den nye varianten.
Illustrasjonsbilde. En mann blir testet for coronavirus i Johannesburg i Sør-Afrika etter at den nye virusvarianten omikron ble oppdaget i landet. Like før oppdagelsen ble over 17.000 positive prøver i Sør-Afrika etterregistrert. Det høye smittetallet var med på å skape panikk rundt den nye varianten. Foto: Emmanuel Croset / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det enorme hoppet i antall smittetilfeller like før oppdagelsen av omikron-varianten var etterregistreringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 24. november, da sørafrikanske forskere delte funnet av omikron-varianten med verden, spredde det seg en panikk. Land etter land begynte så å stenge grensene sine for reisende fra det sørlige Afrika.

Nå kan det se ut som om en del av panikken kan ha vært utløst på feil grunnlag.

Det skriver VG.

Var etterregistreringer

I dagene før oppdagelsen av den nye virusvarianten, ble det registrert et kraftig hopp i antall coronasmittede i landet. Fra 312 smittetilfeller den 21. november til 18.568 tilfeller neste dag.

Denne ekstreme økningen var en av årsakene til at det ble slått full alarm, og blant annet innført innreiseforbud mot land sør i Afrika.

Det sørafrikanske nyhetsnettstedet News24 har derimot analysert tallene, og det viser seg at den reelle økningen mellom de to dagene kun var 868 tilfeller. De øvrige 17 718 tilfellene var etterregistreringer – noen fra så langt tilbake som april.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dårlig timing

Professor Tom Moultrie ved universitetet i Cape Town jobber mye med testing av data. Til nyhetsnettstedet News24 sier han at han tror antallet etterregistreringer er riktige, og et forsøk på å være mer transparent.

– Og det bør berømmes. Det var bare veldig dårlig timing, legger han til.

Videre kaller han inntrykket økningen i antall smittede ga, for veldig uheldig.

Professor Glenda Gray, leder for det sørafrikanske medisinske forskningsrådet, påpeker derimot at antall nye tilfeller ikke var den viktigste årsaken til at verden slo alarm, men at antallet mutasjoner i den nye varianten var det som skapte mest bekymring.

– En slik økning fra en dag til en annen kan være et avvik, derfor må man se på utviklingen over tid, sier hun.