Innen 2030 kan stjernehimmelen være historie: – Dette er vandalisme

Astronomer og stjerneentusiaster frykter at dette kan bli ødelagt i milliardærkappløpet om verdensrommet.
Astronomer og stjerneentusiaster frykter at dette kan bli ødelagt i milliardærkappløpet om verdensrommet. Foto: Luis Acosta / AFP/NTB

Verdensrommet har gått fra å være et militært og statlig domene til å bli milliardærenes lekeplass. Dette kan få store konsekvenser, frykter astronomer.

I mai 2019 sendte SpaceX-gründer Elon Musk 60 satellitter ut i verdensrommet. Satellittene var startskuddet for prosjektet Starlink, som etter planen skal sende internettsignaler til alle verdens kriker og kroker. Men allerede da satellittene begynte på sin første dans rundt jorda, åpenbarte det seg et stort problem. Og problemet kommer bare til å vokse med årene.

En fremmed stjernehimmel

Folk som tittet opp mot nattehimmelen ble plutselig møtt med en ny, helt fremmed, stjernehimmel stappfull av nye skinnende perler. De «nye stjernene» var Musks satellitter, og var umulige å skille fra de faktiske stjernene vi har rundt oss.

De 60 satellittene er bare en dråpe i havet. Allerede i 2019 hadde selskapet Starlink fått tillatelse til å sende ytterligere 12.000 satellitter ut i verdensrommet. Innen den tid har de rukket å få grønt lys til ytterligere 30.000. Samtidig har andre selskap, slik som Jeff Bezos’ Kuiper og OneWeb kastet seg med i kappløpet og planlegger å skape tilsvarende svermer av satellitter. Dersom alle selskapene får det som de vil, vil nattehimmelen være prydet med over 100.000 satellitter innen utgangen av 2020-årene.

– Det er vandalisme

Under riktige forhold klarer menneskers øyne å observere om lag 3000 blinkende stjerner på nattehimmelen. Hvis de planlagte satellittene skinner like sterkt som Starlinks satellitter, vil store deler av nattehimmelen bli slukt av satellitter, og skape problemer for teleskopene våre.

Astronomer, miljøaktivister og stjerneentusiaster frykter at stjernehimmelen vil «gå tapt».

– Dette er like ille som å skjære navnet ditt inn i en eldgammel trestamme med hele verden som tilskuer. Det er vandalisme, sier astronom Rangi Mātāmua ved Massey University til Science magazine.

(Saken fortsetter under bildet).

Med riktige forutsetninger kan mennesker observere om lag 3000 blinkende stjerner på nattehimmelen. Foto: Federico Parra / AFP/NTB
Med riktige forutsetninger kan mennesker observere om lag 3000 blinkende stjerner på nattehimmelen. Foto: Federico Parra / AFP/NTB

Aktivister stiller nå spørsmål ved om verdensrommet, som har gått fra å være statlig og militært domene til milliardærenes lekeplass, trenger å innlemmes under miljøvern og beskyttes på lik linje med skoger og elver. Dermed endte Musk opp i en direktesendt debatt med blant annet fysiker Tony Tyson tett før julen 2019.