Gigantkomet på vei mot Jorden: Forskere mener det vil ta ti år

En illustrasjon av hvordan kometen Bernardinelli-Bernstein ser ut. (Foto: NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva)
En illustrasjon av hvordan kometen Bernardinelli-Bernstein ser ut. (Foto: NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva)
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de største kometer som noensinne er observert, er på vei mot vår sivilisasjon. Det vekker jubel blant forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er kometen Bernardinelli-Bernstein som ifølge forskere er i bevegelse med kurs mot vår egen planet.

Det er imidlertid helt utelukket at den vil treffe Jorden, men den vil komme såpass nærme at forskere vil kunne studere den nøyere og kanskje gi oss nye svar.

Hvert år observeres om lag 200 kometer av teleskoper og satellitter, men kun de færreste er synlig med det blotte øye. Årsaken er at de er for lyssvake.

Nå har forskere beregnet at det vil ta ti år før den gigantiske kometen er på sitt nærmeste. Forskere har anslått at kometen er om lag 150 kilometer bred. Det gjør den til den desidert største kometen på mange tiår, skriver National Geographic.

– Det har vært ganske overveldende

Det var postdoktor Pedro Bernardinelli ved University of Washington som gjorde oppdagelsen tidligere i sommer sammen med sin rådgiver Gary Bernstein. Dermed fikk kometen navn etter disse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Telefonen min sluttet ikke å ringe. Jeg forventet ikke den mottakelsen. Det har vært ganske overveldende, forteller Bernardinelli.

Kometen vil i løpet av de neste ti årene bli stadig lysere når den nærmer seg det indre solsystemet. 21. januar 2031 er den beregnet å være på sitt nærmeste i forhold til Jorden.

Deretter vil den begynne på sin lange tilbaketrekning tilbake til solsystemets ytterkant, men den vil likevel forbli synlig på nattehimmelen minst fram til 2040-årene, kanskje enda lenger avhengig av hvor mye gass kometen slipper ut når isen fordamper som følge av sollyset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Nasa fant planet på størrelse med Jorda

– Dette er stort

Forskere har forsøkt å tyde kometens tidligere reiser gjennom solsystemet for å avgjøre hvor mye den har blitt endret underveis av solen. Ifølge Bernardinelli og Bernsteins team vil kometen aldri ha vært nærmere solen de siste tre millioner år når den passerer Jorden i januar 2031.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er stort. Det er på størrelse med en asteroide eller små måner. Fra et forskningsperspektiv er dette helt klart interessant, sier Terje Wahl, avdelingsdirektør for forskning og jordobservasjon ved Norsk romsenter, til Dagbladet.

Kometene består av digre klumper av is og støv som i hovedsak befinner seg i den ytterste delen av vårt eget solsystem lengst unna sola. Kometene er himmellegemer som svever fritt i et område kalt Oortskyen mange tusen ganger lenger unna Solen enn Jordens avstand til Solen.

Legger igjen en sky av damp

Av og til kommer kometer i bane innover i solsystemet, før den igjen vender tilbake i retning dit den kom fra. Kometene legger igjen en sky av damp som følge av oppvarming fra sola.

Ifølge forskning.no vil den enorme kometen aldri komme nærmere sola enn planeten Saturn. Det vil derfor kun være mulig å få øye på den via avanserte teleskop.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere håper imidlertid at den unike hendelsen kan gi flere svar på hvordan kometer blir til og om hva som skjedde i solsystemet da vår egen planet og de mange kometene ble til for millioner av år siden.

Kan gi svar på uløste gåter

Kometer er rester etter solsystemets dannelse for rundt 4,6 milliarder år siden. Fordi kometer ikke forandrer seg vesentlig over tid, kan de gi forskere informasjon om hvordan tilstanden var i begynnelsen av solsystemets historie, ifølge Store norske leksikon.

Første gang kometen ble observert, i 2014, trodde forskerne det var snakk om en dvergplanet. Senere viste det seg å være en enorm komet.

Flere kometer har vært synlig fra Norge uten teleskop, deriblant Bennett i 1970, West i 1976, Hyakutake i 1996 og Hale-Bopp i 1997. Best kjent er Halleys komet fra 1910.

Video: Her fødes en planet