Forskerne nærmere funn av mystisk «planet 9»: – Blir funnet innen ett år

Dette infrarøde bildet fra 27. august 2016 levert av NASA viser den sørlige auroraen til Jupiter, fanget av NASAs Juno -romfartøy. Fenomenet kan knapt sees fra jorden på grunn av posisjonen til de to planetene. Nå mener forskere at de er på sporet av en helt ny og ukjent planet som går i bane rundt Solen. (NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS via AP)
Dette infrarøde bildet fra 27. august 2016 levert av NASA viser den sørlige auroraen til Jupiter, fanget av NASAs Juno -romfartøy. Fenomenet kan knapt sees fra jorden på grunn av posisjonen til de to planetene. Nå mener forskere at de er på sporet av en helt ny og ukjent planet som går i bane rundt Solen. (NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS via AP) Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

I flere år har vitenskapsfolk hatt en teori om at det finnes en niende planet i solsystemet. Nå nærmer de seg svaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå vet vi virkelig hvor vi skal lete, og hvor vi ikke skal lete. Jeg tror den blir funnet innen ett eller to år. Jeg har kommet med den uttalelsen hvert år de siste fem årene. Jeg er superoptimistisk, sier Mike Brown.

Han er astronom ved California Institute of Technology og forfatter av den nye studien publisert i Astronomical Journal, skriver National Geographic.

Planeten «gjemmer seg» i vårt eget solsystem

Solsystemet består nærmere bestemt av én stjerne, Solen, de åtte store planetene med måner, de fem dvergplanetene og et stort antall asteroider, kometer og meteoroider og interplanetarisk støv og gass. Foto: Ho / AFP
Solsystemet består nærmere bestemt av én stjerne, Solen, de åtte store planetene med måner, de fem dvergplanetene og et stort antall asteroider, kometer og meteoroider og interplanetarisk støv og gass. Foto: Ho / AFP

Den hittil uidentifiserte planeten kan vise seg å være flere ganger mer massiv enn Jorden. Trolig består den av stein og jord, og kan ha gassforekomster på linje med planeten Neptun.

Dersom forskernes antagelser skulle vise seg å stemme ligger planeten nærmere solen enn først antatt. De har foreløpig beregnet at den ukjente «planet 9» går i bane mer enn 300 ganger lenger unna enn avstanden mellom Jorden og solen.

Utfordringen er bare at planeten «gjemmer seg» i vårt eget solsystem. Kamuflasjen dannes av den lyse stjernestripen som utgjør Melkeveien. Derfor er det svært vanskelig å få øye på den.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke alle deler optimismen

Likevel mener forskerne i den nye studien at det er stor sannsynlighet for at det eksisterer en enorm, iskald planet i de ytre områdene av vårt kosmiske nabolag, finnes en planet som naturlig tilhører Jordens og de øvrige syv kjente planetene, i en bane langt utenfor Neptun.

Men ikke alle deler optimismen om det som kan være den 9. planeten som går i bane rundt Solen.

– De fleste av disse objektene blir oppdaget med store teleskoper som har begrenset tid til undersøkelser av det ytre solsystemet, påpeker Renu Malhotra ved University of Arizona.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom forskerne kan bekrefte det de nå tror nærmer seg en ny oppdagelse, vil det være den første i sitt slag siden 1846. Da oppdaget astronomer isgiganten Neptun.

Erstatter dvergplaneten Pluto

Planeten Pluto ble tidligere regnet som den niende og ytterste av planetene i solsystemet, men i 2006 ble den degradert til dvergplanet. Men nå melder altså en ny kandidat seg på til å overta den statusen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solsystemet består av Solen og alle legemer og stoff som holdes fast av Solens gravitasjonskraft. Solsystemet består nærmere bestemt av én stjerne, Solen, de åtte store planetene med måner, de fem dvergplanetene og et stort antall asteroider, kometer og meteoroider og interplanetarisk støv og gass, ifølge Store Norske leksikon.

Ifølge forskerne er eksistensen av den 9. planeten basert på det de mener tyder på gravitasjonspåvirkning på en gruppe små objekter som har vist seg å gå i merkelige, uforklarlige baner.

Les også: Asteroide utslettet oldtidsby i Midtøsten. Det kan ha inspirert den bibelske fortellingen om Sodoma og Gomorra

Video: Er den mystiske «Planet 9» egentlig bare et sort hull?

– Om planet ni eksisterer? Kanskje, kanskje ikke

Det antydes dessuten at planeten trolig er nærmere, lysere og lettere å oppdage enn tidligere antatt.

Nå retter mange astronomer blikket mot 2023. Da vil Vera Rubin-observatoriet fotografere hele den tilgjengelige nattehimmelen sammenhengende flere netter i strekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da håper forskerne å kunne spore bevegelsene til millioner av himmelobjekter, inkludert romskrot, asteroider, kometer, spionteleskoper, stjerner og kanskje til og med det som altså bare omtales som «Planet nr. 9».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om planet ni eksisterer? Kanskje, kanskje ikke. Men jeg mener ikke at bevisene er veldig overbevisende. Man kan finne så lenge man leter. Ting i solsystemet kan ha svært elliptiske baner, så noen ganger kommer de nærmere, og da er det mer sannsynlig at de blir oppdaget, sier astronom og ingeniør Jane Luu til NRK.

– Jeg har bare en følelse av at det kommer til å skje igjen

Astronomen Mike Brown oppdaget dvergplaneten Eris ved Palomar-observatoriet i 2005. Nå håper og tror han på at en ny oppdagelse vil forandre forståelsen av universet.

– Jeg har bare en følelse av at det kommer til å skje igjen. Jeg ville være villig til å satse, og jeg taper ofte spill, at bilder av planeten finnes i undersøkelser som vi allerede har, sier Brown.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solsystemet bruker om lag 250 millioner år på ett baneomløp rundt galaksesenteret. Forskere tror at det kan finnes enda flere objekter lenger unna Solen, i et område kalt Oorts sky, men dette er foreløpig ikke blitt bekreftet gjennom observasjoner.

Les også: «Den store konjunksjonen»: Jupiter og Saturn har ikke vært nærmere på 400 år

Video: Mulig beboelig planet oppdaget i nytt solsystem