Kina og Russland varsler stor felles militærøvelse

En atomdrevet type 094A Jin-klasse ballistisk missilubåt fra den kinesiske folkets frigjøringshær (PLA) fotografert under en militærøvelse i Sør-Kinahavet 12. april 2018.
En atomdrevet type 094A Jin-klasse ballistisk missilubåt fra den kinesiske folkets frigjøringshær (PLA) fotografert under en militærøvelse i Sør-Kinahavet 12. april 2018. Foto: China Stringer Network / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av soldater fra militære avdelinger som inkluderer bakkestyrker, fly og maritime enheter skal trene sammen under den storstilte fellesøvelsen «Zapad-Interaction».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øvelsen skal drille militære styrker fra Kina og Russland i samhandling. Ett av målene skal være å trene på felles bekjempelse av terrorisme og separatisme.

– Med terrorbekjempelse og stabilitet som oppdragsscenario vil fellesøvelsen «Zapad/Interaction 2021» vise kinesiske og russiske tropper utføre angrep mot terrorstyrker, opplyser det kinesiske militæret.

Fjerde fellesøvelse på rad – Nato følger nøye med

Tropper fra Russlands østlige militærdistrikt skal allerede ha ankommet Kina for å møte kinesiske militære enheter fra Folkets frigjøringshær, skriver Newsweek.

Ifølge kinesiske myndigheter skal om lag 10.000 militært personell fra begge land delta. «Zapad-Interaction» er den fjerde, felles strategiske militærøvelsen på rad.

Nato følger nøye med på nye fellesøvelsen, og det er bekymring over at de to folkerike landene, som begge har formidabel militær kapasitet, forsterker de militære forbindelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsker: «Bemerkelsesverdig»

Seniorforsker ved Danish Institute for International Studies (DIIS), Flemming Splidsboel, sier det er første gang at russiske styrker trener på kinesisk territorium, og kaller fellesøvelsen for «bemerkelsesverdig».

– Jeg ser det som et kinesisk ønske om en øvelse hvor fokus er kampen mot separatisme. Så det er ikke en storstilt felles forsvarsøvelse hvor forskjellige hærer samarbeider på tvers av land. Umiddelbart er det landtropper som, støttet av fly, skal beseire separatister. Det er ikke det de kaller det, men det er det som ligger i treningsscenariet , sier seniorforskeren til EkstraBladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Grobunn til en del nervøsitet hos USA og Nato

Han tror de to landene kan ha felles utbytte av å lære av hverandres militære teknologi og ferdigheter.

– Hvis de skulle inngå et mer formalisert samarbeid, ville det nok gi grobunn til en del nervøsitet hos USA og Nato, og kanskje også provosere fram noen reaksjoner fra vestlig side, mener Flemming Splidsboel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senere i høst er det varslet nye felles øvelser hvor ikke bare Russland og Kina deltar, men der også styrker fra India, Kasakhstan, Kirgisistan, Pakistan, Tadsjikistan og Usbekistan er ventet å delta.

Russland har dessuten planlagt en omfattende øvelse som starter 10. september. Her vil om lag 12.800 tropper, hovedsakelig fra Hviterussland og Russland, men også mindre enheter fra Kasakhstans, Armenia, Kirgisistan og Tadsjikistan, trene sammen.

Les også: Russland-ledet militærøvelse har startet ved grensen til Afghanistan

Video: Kina har landet bombefly i Sør-Kinahavet