Overlevde «dødsveien»:– Jeg advarer alle mot å gjøre det jeg gjorde

En 40 år gammel mann står ved en port i Tigray-området i Etiopia. Herfra legger flere tusen mennesker årlig ut på flukten langs «dødsveien». Mange overlever ikke ferden.
En 40 år gammel mann står ved en port i Tigray-området i Etiopia. Herfra legger flere tusen mennesker årlig ut på flukten langs «dødsveien». Mange overlever ikke ferden. Foto: Nariman El-Mofty / AP/NTB

I håp om sikkerhet og et bedre liv legger mange ut på flukt langs «dødsveien» fra Etiopia til Saudi-Arabia. De flykter med livet som innsats og overlevende advarer mot å legge ut på den livsfarlige ferden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Siden jeg kom tilbake hit har jeg bønnfalt alle jeg møter om å ikke legge ut på samme ferd som jeg gjorde, sier Mustafa Djamal. Idet BBC snakker med ham er han tilbake i Shewa i nordlige Etiopia, full av arr og haltende etter de permanente skadene han pådro seg da han valgte å flykta langs «dødsveien» til Saudi-Arabia.

Djamal anser seg selv som svært heldig som overlevde, og måtte begrave flere venner mens han vandret gjennom det ugjestmilde terrenget.

Ferden går fra Etiopia, gjennom Djibouti, over Rødehavet til krigsherjede Jemen og inn i Saudi-Arabia. Foto: Skjerbilde fra Google Maps
Ferden går fra Etiopia, gjennom Djibouti, over Rødehavet til krigsherjede Jemen og inn i Saudi-Arabia. Foto: Skjerbilde fra Google Maps

Gammel slavehandelsrute

Ferden går langs en gammel slavehandelsrute fra Etiopia, gjennom Djibouti, over Rødehavet til Jemen, gjennom krigssonen og inn i Saudi-Arabia. De fleste må ta den 2000 kilometer lange ferden gjennom ørkenen til fots, og legger sin lit i at menneskesmuglere holder sitt ord og frakter dem i sikkerhet. Smuglerne er unge mennesker som har fått som jobb å guide flyktningene gjennom landskapet. De sørger også for at folkene på vandring får i seg litt mat og drikke.

Mistet alle barna

Blant flyktningene er det eldre, voksne og barn, og svært mange overlever ikke den lange ferden. 27 år gamle Mishra, hennes ektemann og deres tre barn valgte å flykte 12. april. Kun Mishra og ektemannen overlevde. Ikram på to, Rachar på tre og Aziza på fem år mistet livet.

27 år gamle Misrah og ektemannen mistet alle tre barna på flukt. Foto: Hawa Diallo / IOM/FN
27 år gamle Misrah og ektemannen mistet alle tre barna på flukt. Foto: Hawa Diallo / IOM/FN

– Barna mine sov da båten gikk rundt. Jeg klamret Ikram til meg i håp om å redde ham, men bølgene var for voldsomme, forteller Mishra til FNs nyhetsportal UN News.

De var, slik som Djamal, på vei tilbake til Etiopia etter å ha flyktet til Jemen i 2012. Mirshra hadde etablert seg, fått jobb og levde et fint liv med familien sin i Jemen da telefonen fra Etiopia kom. Mishras mor var alvorlig syk og småbarnsfamilien bestemte seg for å flytte hjem igjen for å hjelpe til. Familien hadde klart den over tusen kilometer lange ferden til Jemens kyst, og ble plassert i en båt som skulle ta dem til Djibouti midt på natten. Båten velvet og 44 personer havnet under båten, inkludert Mishras barn.

Trygt i land ble hun møtt av FN-organet International Organization for Migration (IOM) og ble ivaretatt av dem, og planlegger nå hvordan hun og ektemannen skal komme seg hjem til Mishras mor i Etiopia.

Tatt og torturert

Ifølge FN legger flere tusen mennesker årlig ut på ferden langs ruta som har fått kallenavnet «dødsveien». Håpet er jobbmuligheter og et mer stabilt og trygt liv i Saudi-Arabia. I det siste har antall flyktninger økt voldsomt.

De som klarer å finne veien inn i Saudi-Arabia uoppdaget, etablerer seg i landet ved å ta småjobber som gjør at de lettere kan fly under radaren. Men mange blir oppdaget. Ifølge Human Rights Watch blir 1000 migranter ukentlig anholdt og plassert i flyktningleir. Nylig avslørte menneskerettighetsorganisasjonen at flyktningene lever under umenneskelige forhold og blir utsatt for tortur av saudiarabiske vakter. Etter press fra internasjonale organisasjoner har Saudi-Arabia vedtatt å sende flyktningene tilbake til Etiopia, hvor situasjonen er enda verre.

Flyktninger som har overlevd ferden fra Tigray forteller om grove voldtekter, systematisk vold og massemord. Foto: Nariman El-Mofty / AP/NTB
Flyktninger som har overlevd ferden fra Tigray forteller om grove voldtekter, systematisk vold og massemord. Foto: Nariman El-Mofty / AP/NTB

– Enten så klarer vi det, eller så dør vi

Det er seks måneder siden Etiopias statsminister Abiy Ahmed sendte soldater inn i Tigray-området, som et motangrep mot det stadig voksene politiske partiet «Folkefronten for frigjøringen av Tigray». Siden har rapport etter rapport om massakre, voldtekt og tortur kommet ut av området.

– Situasjonen i Tigray, Etiopia, er, hvis jeg skal bruke ett ord, forferdelig, sa WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus i mai. Helsetoppen er selv født og oppvokst i Tigray-området.

Den stadig forverrede situasjonen i Etiopia har ført til at flyktningbølgen langs «dødsveien» i løpet av få måneder har vokst seg til tsunami. Mange er allerede utsultet og dehydrert idet de legger ut på ferden, og er dermed sjanseløse i møte med heten og tørken i den østafrikanske ørkenen. Likevel føler mange at de ikke har noe valg, selv om den beryktede ferden er kjent for å kreve liv.

– Enten så klarer vi det, eller så dør vi, sier en etiopisk flyktning til BBC.

Mustafa Djamal var en av de som kom seg hele veien til Saudi-Arabia, men gleden var kortlevd. Kort tid etter han hadde krysset grensen ble han skutt av grensevakter, og så snart han kom seg på krykkene ble han sendt tilbake til hjemlandet han nettopp hadde flyktet fra.

Nå bruker han tiden sin på å overtale folk til å ikke bruke den livsfarlige flyktningruten, men mange velger likevel å flykte i ren desperasjon. Nylig forlot flere av hans venner landsbyen for å ta fatt på «dødsveien».