Baby døde i stanset ambulanseFlere mennesker drept i luftangrep i Tigray i Etiopia – helsepersonell nektet tilgang

Medisinsk personell behandler en pasient som ble skadet i luftangrepet mot markedet i Togonga i Tigray-regionen i Etiopia.
Medisinsk personell behandler en pasient som ble skadet i luftangrepet mot markedet i Togonga i Tigray-regionen i Etiopia. Foto: NTB

Flere mennesker ble drept i luftangrep mot et marked i Tigray-regionen i Etiopia. Regjeringsstyrker skal stå bak. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vitner har fortalt BBC at det etiopiske luftforsvaret har bombet byen Togoga i Tigray-regionen i Etiopia. Bombene skal ha truffet et marked i byen tirsdag.

Ifølge en lege på et sykehus i regionhovedstaden Mekelle er opp i mot 60 mennesker drept og 40 skadet i angrepet.

Et to år gammelt barn skal være blant de skadde.

Tusenvis av mennesker har blitt drept og millioner er sendt på flukt etter at konflikten i regionen startet for nesten åtte måneder siden.

Ble hindret i å hjelpe – baby døde i ambulanse

Medisinsk personell som rykket ut til det bombede markedet forteller at de ble hindret i å hjelpe sårede av etiopiske regjeringsstyrker, skriver BBC.

Ansatte ved sykehuset i regionhovedstaden opplyser at det er vanskelig å fastslå hvor mange som egentlig er døde som følge av at regjeringsstyrkene har blokkert veiene.

Ambulanser ble stoppet av regjeringsstyrker da de var på vei markedet i etterkant av luftangrepet. Her står ambulansepersonell og venter på å få kjøre videre. Foto: NTB
Ambulanser ble stoppet av regjeringsstyrker da de var på vei markedet i etterkant av luftangrepet. Her står ambulansepersonell og venter på å få kjøre videre. Foto: NTB

– Vi har spurt, men hittil har vi ikke fått tillatelse til å bevege oss inn i området, så vi vet ikke hvor mange som er døde, sier en lege ved sykehuset i regionhovedstaden Mekelle onsdag.

Enkelte ambulanser kom seg inn i området, og ifølge en sykepleier nyhetsbyrået AP har snakket med ble blant annet en ambulanse som fraktet en baby til sykehuset holdt tilbake i to timer. Babyen skal ha dødd i ambulansen.

Helsearbeiderne BBC og AP har snakket med vil ikke oppgi sine navn i frykt for represalier.

Dette er bakgrunnen for konflikten

Den etiopiske regjeringen, støttet av styrker fra nabolandet Eritrea, iverksatte en militær offensiv i november i for å kaste Tigray-regionens daværende styringsparti, Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF), etter at TPLF hadde okkupert en etiopisk militærleir.

Etter én måned erklærte regjeringen seier.

Som følge av nederlaget allierte TPLF seg med andre grupper i regionen og opprettet en felles opprørsgruppe som fortsatt utøver motstand mot de etiopiske regjeringsstyrkene.

Ifølge NTB utgjør TPLF og tigrayene 6–7 prosent av Etiopias befolkning.

Hevder de angrep militære mål

De etiopiske regjeringsstyrkene bekrefter at luftangrepet ble utført, men sier det traff mot militære mål.

– Vi angrep aldri markedet. Hvordan er det mulig? Vi er kapable til å presist treffe målene våre. Vi utfører luftangrep, men bare mot visse mål, sier en talskvinne.