Har utplassert missilbatterier langs kysten

Storstilt Nato-øvelse starter i Svartehavet – Russland svarer med egen øvelse i regionen

<p>Den bulgarske fregatten Drazki avfyrer en rakett under øvelsen Sea Breeze i 2014. </p>
Den bulgarske fregatten Drazki avfyrer en rakett under øvelsen Sea Breeze i 2014.  Foto: NTB

Samtidig som USA og allierte er i ferd med å starte en storstilt marineøvelse i Svartehavet har Russland startet sin egen øvelse i området der de øver på å senke skip. Russland hevder den USA-ledede øvelsen er en dekkoperasjon. 

Russiske marinefartøy og kampfly har skutt varselskudd mot et britisk marinefartøy i Svartehavet, opplyser det russiske forsvarsdepartementet. Det melder NTB.

Ifølge russerne har det britiske skipet beveget seg 3 kilometer inn i det Russland anser som sitt territorialfarvann utenfor Krimhalvøya, melder nyhetsbyråene Ria og Interfax.

Et russisk kampfly skal ha sluppet fire bomber i sjøen nær britiske HMS Defender, mens et patruljeskip avfyrte et skudd for å få britene til å endre kurs, skriver Bloomberg.

– En synlig demonstrasjon av USAs nære samarbeid

Marineøvelsen Sea Breeze 2021 er under oppseiling og skal etter planen starte 28. juni, ifølge Newsweek . 32 land, deriblant Norge, og 5000 soldater skal delta i øvelsen som ledes av USA og Ukraina.

– Sea Breeze er en årlig øvelse som holdes for 21. år på rad i år. Å holde en slik felles øvelse årlig er en synlig demonstrasjon av USAs nære samarbeid med våre allierte i Nato og andre land for å forbedre den maritime sikkerheten i Svartehavet. sier talsmann for den amerikanske marinen, løytnant Bobby Dixon, til Newsweek.

Styrken skal blant annet øve på ubåtjakt, luftvern, redningsaksjoner og operasjoner knyttet til spesialstyrker.

Storbritannia avfeier russisk melding om varselskudd

Storbritannia og Russland er høyst uenige om hvorvidt russerne har skutt varselskudd mot et britisk marinefartøy i Svartehavet. Ikke riktig, sier britene.

Meldingen om de angivelige varselsskuddene ble spredt av russiske nyhetsbyråer onsdag. Britiske myndigheter avviser dem helt.

– Ingen varselsskudd er rettet mot HMS Defender. Det britiske marinefartøyet seiler fredelig gjennom ukrainsk farvann i tråd med internasjonale regler, heter det i en Twitter-melding fra forsvarsdepartementet i London, skriver Ritzau/TT/NTB.

Meldingen er stikk i strid med hva russerne meldte tidligere på dagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Royal Navy's HMS Defender under et oppdrag sammen med Royal Netherlands Navy fregatt HNLMS Evertsen i Bosporosstredet på vei til Svartehavet i Istanbul i Tyrkia 14. juni 2021. REUTERS / Yoruk Isik / File Photo Foto: Yoruk Isik / Reuters
Royal Navy's HMS Defender under et oppdrag sammen med Royal Netherlands Navy fregatt HNLMS Evertsen i Bosporosstredet på vei til Svartehavet i Istanbul i Tyrkia 14. juni 2021. REUTERS / Yoruk Isik / File Photo Foto: Yoruk Isik / Reuters

– Russisk farvann

Forsvarsdepartementet i Moskva oppga da at det britiske skipet beveget seg 3 kilometer inn i det Russland anser som sitt territorialfarvann utenfor Krim-halvøya. Meldingen ble viderebrakt av nyhetsbyråene Ria og Interfax.

Et russisk kampfly skal ha sluppet fire bomber i sjøen nær den britiske jageren HMS Defender, mens et patruljeskip avfyrte et skudd for å få britene til å endre kurs , skriver Bloomberg.

– Jageren ble advart om at det ville bli brukt våpen om den krenket Den russiske føderasjonens grenser. De svarte ikke på advarselen, heter det fra Russlands forsvarsdepartement. De sier det britiske skipet endret kurs og forlot området etter at varselskuddene var avfyrt.

Innkalt på teppet

Det russiske forsvarsdepartementet har kalt inn den britiske militærattacheen ved ambassaden i Moskva, melder TV-stasjonen REN på Twitter.

Verken Storbritannia eller landets allierte anerkjenner Krim som russisk territorium. Halvøya ble annektert fra Ukraina i 2014.

Det britiske forsvarsdepartementet melder også at Russland later til å gjennomføre en skyteøvelse i Svartehavet, og at det er sendt et forhåndsvarsel om dette.

– Ingen skudd er rettet mot HMS Defender og vi kan ikke bekrefte påstanden om at det sluppet bomber ved skipet, fastslår departementet.

Har utplassert missilbatterier på Krim-halvøya

Det er missilbatterier av typen Bastion (avbildet) og Bal Russland har utplassert på Krim-halvøya for å øve på å senke skip i Svartehavet. Foto: NTB
Det er missilbatterier av typen Bastion (avbildet) og Bal Russland har utplassert på Krim-halvøya for å øve på å senke skip i Svartehavet. Foto: NTB

Øvelsen vil foregå i ukrainske farvann.

Samtidig som øvelsen er i ferd med å starte har Russland utplassert missilbatterier på Krim-halvøya som har kyst til Svartehavet. Formålet med utplasseringen av batteriene er å øve på å senke fiendtlige skip i Svartehavet.

Den russiske øvelsen ble igangsatt kort tid etter at skip fra Nato begynte samle seg for marineøvelsen.

Ber Norge og NATO holde seg unna Svartehavet

– Vi ber USA og landets allierte å stoppe alle militære operasjoner i Svartehavet. Alle problemer som oppstår i regionen kan løses av kyststatene selv uten hjelp fra utsiden, skriver den russiske ambassaden i USA på Twitter, ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Ambassaden skriver videre at Sea Breeze øker faren for «utilsiktede situasjoner».

– Øvelsens størrelse og åpenbart aggressive natur kan ikke måle seg med sikkerheten som virkelig trengs i Svartehavsregionen.

– Øvelsen øker faren for utilsiktede hendelser og inspirerer militaristiske ambisjoner i Kiev, hevder ambassaden.

Beskylder øvelsen for å være dekkoperasjon

Svartehavet har vært et område preget av konflikt og politisk kontrovers etter at Russland annekterte Krim-halvøya i 2014. I Ukraina fortsetter borgerkrigen mellom staten og pro-russiske separatister som har foregått øst i landet de syv siste årene.


Talsmann for det russiske forsvarsdepartementet, generalmajor Igor Konashenkov, mener USA bruker øvelsen til å eksportere militært materiell til Ukraina. Foto: NTB
Talsmann for det russiske forsvarsdepartementet, generalmajor Igor Konashenkov, mener USA bruker øvelsen til å eksportere militært materiell til Ukraina. Foto: NTB

Talsmann for det russiske forsvarsdepartementet, generalmajor Igor Konashenkov, hevder øvelse Sea Breeze er et skalkeskjul for amerikansk våpeneksport til Ukraina.


Den amerikanske marinen avviser Konashenkovs anklage.


– Alt utstyret USA tar med seg til Sea Breeze blir med tilbake igjen. Det er ingen sannhet i at våre styrker vil legge igjen materiell, sier talsmann for USAs sjette flåte, kommandørkaptein Kyle Raines.


Skal forholde seg til internasjonale lover

Løytnant Dixon, talsmann for den amerikanske styrken som deltar i øvelsen, gjør det klart at marinestyrken vil forholde seg til gjeldene internasjonale lover under øvelsen.

– Når man opererer i farvann med mye annen skipstrafikk vil den amerikanske marinen alltid utføre øvelser i henhold til internasjonal lov. Skulle fremmede fartøy seile inn i øvelsessonen forventer vi at disse vil gjøre dette på en trygg og profesjonell måte, sier han.

I øvelsen skal det delta både dykkere og spesialstyrker i tillegg til 32 skip og 40 fly.


Personvernpolicy