Landet ble hyllet for sin covid-respons – nå kjemper Thailand mot rekordstore smitteutbrudd

Thailand er ett av de landene som har klart å holde smitten lav siden pandemiens begynnelse. Nå sliter de med store smitteutbrudd.
Thailand er ett av de landene som har klart å holde smitten lav siden pandemiens begynnelse. Nå sliter de med store smitteutbrudd. Foto: Jewel Samad / AFP/NTB

Thailand havnet på listen sammen med New Zealand over land som hadde taklet pandemien best gjennom 2020, og var nesten tilbake til normal hverdag. Nå er de rammet av store smitteutbrudd.

I løpet av de siste 24 timene har Thailand rapportert 4887 nye smittetilfeller og 32 dødsfall, melder landets helsedepartement. Dette er det høyeste antall bekreftede tilfeller som landet har rapportert siden pandemiens begynnelse. Om lag halvparten av smittetilfellene er knyttet fengslene i Bangkok, skriver CNN.

Kan få katastrofale konsekvenser

Onsdag gikk Human Rights Watch ut og advarte mot de potensielle konsekvensene av utbruddene på de overfylte fengslene i landet.

– Thailandske myndigheter må ta tak i smitteutbruddene på fengslene nå, før det får katastrofale konsekevenser, sier direktør for Human Rights Watch Brad Adams i pressemeldingen.

Ifølge organisasjonen skal over 1000 av smittetilfellene være tilknyttet to fengsel i Bangkok, og melder samtidig om smitteutbrudd på flere fengsler i andre deler av landet.

– Mange har advart myndighetene mot dette, men de har åpenbart sovnet bak rattet, sier Adams.

(Saken fortsetter under bildet)

Dette er et av feltsykehusene satt opp for å ta hånd om de coronasmittede innsatte ved fengslene i Thailand. Foto: Department of Corrections Thailand/AP/NTB
Dette er et av feltsykehusene satt opp for å ta hånd om de coronasmittede innsatte ved fengslene i Thailand. Foto: Department of Corrections Thailand/AP/NTB

Ferieperle er blitt spøkelsesby

Ifølge CNN sitter over 300.000 personer i fengsel i Thailand, og grunnet plassmangel er det umulig å isolere folk når smitten bryter ut. Ifølge Reuters er Thailand trolig på vei inn i sin tredje smittebølge. Landet har i lang tid holdt smitten nede, og har rapportert om lag 88.000 smittetilfeller og 486 dødsfall siden pandemiens begynnelse.

Selv om smitten har vært lav er landet hardt rammet av coronaviruset. Manglenen på turister har gått hard utover landets økonomi. Blant de hardest rammede områdene er ferieperlen Phuket. Området, som baserer 95 prosent av økonomien sin på turisme, har vært en spøkelsesby i ett år.

– Dette er ille. Området er det hardest rammede i hele landet, og nå er alt forlatt, sa restauranteier Su Sutam til CNN i april. Sutam har kun råd til å betale sine ansatte 50 prosent av deres normallønn frem til turismen tar seg opp igjen.

Personvernpolicy