Vulkankjemper rører på seg i Indonesia – kan komme stort utbrudd

<p>På dette bildet tatt 16. januar 2021, sees lava under et utbrudd av Semeru-fjellet i Lumajang, Øst-Java. (Foto av Agus Harianto / AFP)</p>
På dette bildet tatt 16. januar 2021, sees lava under et utbrudd av Semeru-fjellet i Lumajang, Øst-Java. (Foto av Agus Harianto / AFP) Foto: Agus Harianto / AFP

Flere tegn kan tyde på et større vulkanutbrudd er på gang. Høy aktivitet i vulkanene Semeru og Merapi er trolig et forvarsel om større utbrudd i nær fremtid.

Indonesia er ett av landene i verden hvor forekomsten av aktive vulkaner er størst. Hovedårsaken til dette er at de kontinentale platene møtes og er i konstant bevegelse, noe som forårsaker stor seismisk aktivitet.

Landet rammes ofte av jordskjelv, vulkanutbrudd og tsunamier. Tre fjerdedeler av landets 240 millioner innbyggere lever i skyggen av en aktiv vulkan.

Rennende lava

Fakta om dødeligste vulkanutbrudd siden 1991

* Anak Krakatoa (Indonesia), desember 2018: Over 420 døde og 7.200 skadde i vulkanutbrudd og påfølgende tsunami.

* Fuego (Guatemala), juni 2018: Utbruddet utløser jordskred og utsletter en landsby. Over 200 omkom.

* Ontake (Japan), september 2014: Over 60 mistet livet i det verste vulkanutbruddet i landet siden 1991, da 43 mennesker omkom i Unzen-utbruddet.

* Sinabung (Indonesia), februar 2014: Minst 16 omkom da en vulkan som hadde sovet i 400 år, hadde utbrudd på Sumatra-øya.

* Merapi (Indonesia), oktober 2010: Minst 320 omkom i utbruddene ved landets mest aktive vulkan.

* Nyiragogo (Kongo), juli 2002: Over 100 døde i utbruddet, som raserte deler av byen Goma.

* Plymouth (Montserrat), juni 1997: 20 omkom og hovedstaden i det lille britiske territoriet ble rasert.

* Pinatubo ( Filippinene), juni 1991: 840 døde. Dødeligste utbrudd siden 1985.

(Kilde: AFP)

Ifølge BBC spyr nå vulkanene Semeru og Merapi ut lava i et stadig raskere tempo, og flytende lava kan sees rennende ned fra vulkansidene.

Det kan også høres buldring fra vulkanene, noe som tyder på omfattende aktivitet på innsiden av vulkanene.

Askeskyer er slynget over fem kilometer opp i luften over Java, landets tettest befolkede øy med 145 millioner innbyggere.

Populært turistmål

Det er foreløpig ikke utstedt evakueringsordrer, men National Disaster Mitigation Agency (NDMA) har advart landsbyboere som bor i fjellsidene om å være våkne og forberedt, skriver The Guardian.

Vulkanen Semeru, også kjent som «The Great Mountain», er den høyeste vulkanen i Java og en av de mest aktive. Det er også et av Indonesias mest populære turmål.

VIDEO: Forskerne frykter vulkansk aktivitet på Island

Personvernpolicy