Trump i kappløp med tiden i Det hvite hus: – Det er rene galehuset

Ifølge kilder tett på Trump koker det i Det hvite hus med forespørsler om benådninger.
Ifølge kilder tett på Trump koker det i Det hvite hus med forespørsler om benådninger. Foto: Patrick Semansky / AP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trumps telefon nedringes og eposten fylles opp av søknader om benådninger nå som han går sine siste uker som president i møte. Han har fortsatt ikke godtatt nederlag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump har akseptert, men ikke godtatt valgnederlaget, og har litt over en måned igjen i Det hvite hus.

Siden valget ble erklært som tapt for Trump har presidentens telefoner og eposter vært overfylt av forespørsler fra Trumps allierte, som ønsker å dra nytte av Trumps siste uker som landets statsoverhode, skriver CNN.

Mange av henvendelsene skal omhandle benådninger.

Mistanken om skjult politisk lobbyvirksomhet

Benådninger er vanlige mot slutten av en presidentperiode og er tidvis politisk motivert da noen domfelte forsøker å utnytte kontaktene de har i Det hvite hus for å sikre seg benådning, skrev NTB tidligere i desember.

I samme sak nevnes den pågående etterforskningen om potensielle bestikkelser i bytte mot benådning eller straffereduksjon.

Personer, som ikke navngis, er mistenkt for å ha bedrevet skjult politisk lobbyvirksomhet, står det i det 18 sider lange dokumentet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump hinter om at han stiller i 2024

(Saken fortsetter under bildet)

Senator Mitch McConnell råder Trump til å rette fokuset mot fremtiden hans i politikken. Foto: SAUL Loeb / AFP/NTB
Senator Mitch McConnell råder Trump til å rette fokuset mot fremtiden hans i politikken. Foto: SAUL Loeb / AFP/NTB

– Det er for tidlig å gi opp

Tidligere denne uken godkjente Valgmannskollegiet i USA Joe Biden som påtroppende president. Flere av Trumps rådgivere oppfordrer ham til å akseptere valgresultatet og heller begynne å planlegge sine neste år, og en potensiell ny valgkamp i 2024.

De første ukene etter valget skal Trump ha sagt at han nektet å forlate Det hvite hus.
– Han har raserianfall. Men dette er bare en reaksjon, og han kommer til å forlate Det hvite hus, skal en rådgiver ha sagt til CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På tirsdag godkjente den republikanske senatoren Mitch McConnell Biden som påtroppende president, og rådet sine partifeller til å stanse alle forsøk på å endre valgresultatet.

Trump var raskt ute med å kritisere McConnells oppfordring.
– Det er for tidlig å gi opp, og det republikanske parti må lære seg å kjempe. Folk er sinte, skrev presidenten på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rene galehuset

Ifølge CNN vurderer Trump benådninger for over 20 personer i hans sirkel. I tillegg har flere hundre personer sendt forespørsler direkte til Det hvite hus, og det står flere titalls tusen saker i kø i justisdepartementet.

Presidentens fokus har vært på folk i hans indre sirkel, og i forrige måned benådet han sin tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

– Det er rene galehuset, og det er veldig høy aktivitet, skal en ansatt som jobber tett med Trump ha sagt til CNN.

Unngår offentligheten

Det er usikkert hvordan Trump kommer til å tilbringe de neste ukene. I løpet av de seks ukene siden valget har han nedskalert mengden deltakelse på offentlige arrangement kraftig.

I løpet av 20 har Trump unngått offentlige arrangement og har ikke deltatt på etterretningsmøter. I tillegg har han vært helt fraværende i møter hvor landets prekære coronasituasjon har stått på dagsorden.