Forskere slår alarm om Nordishavet: – Aldri tidligere observert

Normalt skal isen ha begynt å legge seg på Lapethavet innen midten av oktober. Nå nærmer det seg slutten av måneden, og isen er fortsatt fraværende.
Normalt skal isen ha begynt å legge seg på Lapethavet innen midten av oktober. Nå nærmer det seg slutten av måneden, og isen er fortsatt fraværende. Foto: AP/NTB

For første gang siden registreringen av temperaturene i Nordishavet begynte, har isen fortsatt ikke lagt seg på Laptevhavet i Sibir ved utgangen av oktober. Forskere frykter dominoeffekt.

Normalt skal et lag av is ha lagt seg over Nordishav-armen Laptevhavet i Sibir innen midten av oktober. Nå nærmer det seg slutten av måneden og vannet har fortsatt ikke begynt å fryse. Ifølge forskere kommer forsinkelsen som følge av den unormalt varme sommeren og høsten nordlige Russland har hatt. De frykter en dominoeffekt som kan ramme de polare områdene, inkludert Norge.

– Et slikt fravær av is har aldri tidligere blitt observert. Uten en systematisk reduksjon av klimautslipp står vi overfor isfrie somre, skriver forsker Zachary Labe ved Colorado State University i en mail til The Guardian.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet fra 2017 viser Nordvestpassasjen som bader i midnattsol. Foto: David Goldman / AP/NTB
Bildet fra 2017 viser Nordvestpassasjen som bader i midnattsol. Foto: David Goldman / AP/NTB

– Snakk om når, ikke hvis

Havtemperaturene i området har økt til fem grader over gjennomsnittet. I tillegg fikk området en unormalt tidlig vår og påfølgende hetebølge. Ifølge forskerne har klimaendringene i tillegg medført endringer i varme havstrømmer lokalt, som påvirker temperaturen i Nordishavet. Forsker Walt Meier sier at den negative trenden vil fortsette til vi til slutt har isfrie somre i Arktis.

– Det er ikke snakk om hvis, det er snakk om når, sier Meier ifølge avisen.

Forskere frustrerte over situasjonen

Laptevhavet omtales som «isens fødested». Isen dannes langs kysten av Sibir i løpet av høsten, for så å brytes løs og drive til Framstredet mellom Svalbard og Grønland. Isen tar med seg næring som faunaen i Framstredet forsyner seg av. Fraværet av is kan medføre mindre næringsstoffer for plankton og fisk i området.

Fysiker Stefan Hendricks ved Alfred Wegener Institute ser mørkt på situasjonen.

– Det er mer frustrerende enn sjokkerende. Vi har advart mot dette så lenge, men vi har blitt møtt med svært liten respons fra myndigheter, sier Hendricks til Guardian.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden