HRW: Umenneskelige forhold for innsatte i Nord-Korea

<p>En rapport fra Human Rights Watch forteller om grusomme forhold i arbeidsleirene i Nord-Korea.</p>
En rapport fra Human Rights Watch forteller om grusomme forhold i arbeidsleirene i Nord-Korea. Foto: Hong Hae-in / AP

Tortur, ydmykelse og tvangstilståelser er brukt i utstrakt grad i Nord-Koreas lukkede rettsvesen, viser en fersk rapport fra Human Rights Watch (HRW).

Innsatte i varetektsfengsler i landet blir behandlet som mindre verdt enn dyr, hevder menneskerettsgruppa i rapporten som ble lansert mandag.

FN og det internasjonale samfunnet har gjentatte ganger anklaget Nord-Korea for brudd på menneskerettigheter, og lite er kjent om landets rettsvesen.

I arbeidet med rapporten har Human Rights Watch intervjuet tidligere innsatte og tjenestemenn for å avdekke hva som foregår i det lukkede landet. Konklusjonen er umenneskelige soningsforhold og utstrakt bruk av tortur.

Mishandling som slag og spark var særlig utbredt tidlig i soningsfasen, som ved varetektsfengsling, forteller de som er blitt intervjuet.

– Reglene sier at det ikke skal utøves vold, men vi trenger tilståelser tidlig i etterforskningen og avhørene, sier en tidligere politibetjent.

Tidligere statsansatt slått i en halvtime

Flere tidligere innsatte forteller at de ble tvunget til å sitte stille på gulvet i opp til 16 timer per dag. Den minste bevegelse betydde straff enten i form av slag med en hånd, pinne eller belte eller tvungen løping.

Yoon Young-cheol, tidligere statsansatt i Nord-Korea, ble arrestert av det hemmelige politiet i 2011. Han forteller at han ble banket opp før avhørene startet, melder den britiske avisa The Guardian.

– De slo meg i 30 minutter. De sparket meg og slo meg med knyttnever over hele kroppen, sier han ifølge avisen.

Les også: Nord-Korea setter militære handlinger mot Sør-Korea på vent

Kvinne voldtatt: – Jeg var maktesløs

Yoon ble tiltalt for spionasje, men endte opp med å tilbringe fem år i arbeidsleir etter påstått smugling.

Kim Sun-young, en forretningskvinne i 50-årene, flyktet fra Nord-Korea for fem år siden. Hun forteller at hun ble voldtatt i avhørene på interneringssentrene. En annen politimann skal også ha forgrepet seg på henne.

– Jeg var maktesløs til å motstå dem, sier hun ifølge The Guardian.

HRW krever at myndighetene i Nord-Korea slutter torturen og den umenneskelige behandlingen av innsatte og oppfordrer Sør-Korea, USA og andre FN-land til å lagge press på Nord-Korea.

ABC forklarer: Verdens mest brutale familiedynasti:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden