Svensk politisjef: – 40 slektsbaserte kriminelle nettverk i Sverige

<p>– Disse klanene har kommet til Sverige utelukkende for å organisere og systematisere kriminaliteten. De jobber for å skaffe seg makt, de har stor voldskapasitet og de vil tjene penger. Og det gjør de ved hjelp av narkotika, vold og utpressing, sier assisterende rikspolitisjef, Mats Löfving. Foto: Christine Olsson (TT / NTB scanpix)</p>
– Disse klanene har kommet til Sverige utelukkende for å organisere og systematisere kriminaliteten. De jobber for å skaffe seg makt, de har stor voldskapasitet og de vil tjene penger. Og det gjør de ved hjelp av narkotika, vold og utpressing, sier assisterende rikspolitisjef, Mats Löfving. Foto: Christine Olsson (TT / NTB scanpix)

Sverige rystes av grov gjengkriminalitet og sliter med å få kontroll på de svært godt organiserte, kriminelle nettverkene.

Nå advarer landets øverste politisjef om at egne slektsklaner har tatt kontroll i flere svenske byer, og truer landets innbyggere med svært brutale metoder.

– Disse klanene har kommet til Sverige utelukkende for å organisere og systematisere kriminaliteten. De jobber for å skaffe seg makt, de har stor voldskapasitet og de vil tjene penger . Og de gjør det ved hjelp av narkotika, vold og utpressing, sier assisterende rikspolitisjef, Mats Löfving, til Sveriges Radio.

– Arrangerer ekteskap for å styrke klanen

Ifølge svensk politi finnes det nå flere titalls godt organiserte nettverk. Fellesnevneren for de fleste av disse er at de er kontrollert av store familier som har flyttet til Sverige.

Her har de etablert seg og bygd opp sine kriminelle nettverk.

– Det er til og med sånn at man arrangerer ekteskap for å styrke klanen. Dessuten oppdras hele familien, slekten eller klanen sine barn til å overta ledelsen av den kriminelle organisasjonen. Disse barna har ingen ambisjoner om å bli en del av samfunnet, men de har en ambisjon allerede fra fødselen og oppveksten av om å gå videre med kriminalitet, og der er vi i Sverige ganske naive, advarer assisterende rikspolitisjef, Mats Löfving.

Klanene tungt inne i flere svenske byer

De godt organiserte nettverkene er sterkere i noen deler av Sverige, spesielt i utsatte områder som er preget av mangel på integrering.

Flere av disse stedene kjennetegnes av store utfordringer innen boligmarkedet, arbeidsmarkedet, skole og sosiale arenaer.

I flere av de mest belastede områdene er risikoen for å bli utsatt for gjengkriminalitet åtte ganger høyere enn i andre deler av Sverige, skriver Expressen.

Politiet nevner konkret kriminelle nettverk som har etablert seg i byer som Stockholm, Södertälje, Göteborg, Malmö, Landskrona og Jönköping.

Nå ber politiet om at også andre samfunnsinstanser bretter opp ermene og bidrar for å bekjempe den godt organiserte kriminaliteten, som skaper frykt i deler av befolkningen og undergraver det svenske samfunnet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden