Belgia: Fant ordførerens hjerte gravlagt i fontene

Da renovasjonen av fontenen avslørte sinkkisten, fikk man avslørt det man kun trodde var en urban myte.
Da renovasjonen av fontenen avslørte sinkkisten, fikk man avslørt det man kun trodde var en urban myte. Foto: verviers.be
Artikkelen fortsetter under annonsen

Man trodde historien om ordførerens gravlagte hjerte kun var en myte, helt til de oppdaget en sinkkiste dypt inne i fontenen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den belgiske byen Verviers, i Liége-provinsen øst i landet, gjorde man nylig det oppsiktsvekkende funnet inni en av byens fontener, melder BBC.

For skjult i over hundre år hadde fontenen vært hvilestedet til hjertet til byens aller første ordfører, Pierre David. Da fontenen skulle renoveres kom man over en sinkkiste.

– En urban myte har blitt virkelighet

På kisten sto det; «Hjertet til Pierre David ble høytidelig plassert i monumentet 25. juni 1883». Ordføreren døde 1839, men fontenen, som ble grunnlagt i hans navn, ble oppført først i 1883.

I en alkoholfylt flaske forseglet i denne kisten ligger hjertet til byens første ordfører. Pierre David. Der har hjertet ligget siden 1883. Foto: verviers.be
I en alkoholfylt flaske forseglet i denne kisten ligger hjertet til byens første ordfører. Pierre David. Der har hjertet ligget siden 1883. Foto: verviers.be

– En urban myte har blitt virkelighet. Kisten var i den øvre delen av fontenen, rett i nærheten av bysten til Pierre David, bak en stein vi fjernet under renovasjonen, sier Maxime Degey, alderman for offentlige tjenester i byen til BBC. En «alderman» tilsvarer en rådman i et bystyre.

Les også: Skjelett fra middelalderen forteller om den tragiske skjebnen til en ung Oslo-kvinne

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener kisten var i oppsiktsvekkende god tilstand. I den forseglede kisten ligger hjertet i et glass fylt med alkohol.

Ifølge Brussels Times ble hjertet tatt ut da David døde og glasset sto i rådhuset frem til fontenen sto klar.

Populær ordfører

Byens første ordfører døde i en alder av 68 år mens han jobbet på høyloftet. Ifølge byens egne arkiver tok det flere tiår å samle inn nok penger til å bygge fontenen i hans navn.

Pierre David var først ordfører mellom 1800-1808 under en turbulent tid mens Belgia fortsatt var under fransk styre. Da Belgia i 1830 løsrev seg fra det som innen da hadde blitt nederlandsk styre, ble han valgt til å lede byen på nytt. Han var spesielt populær etter at han fikk grunnlagt en brannstasjon i byen i 1802 og for å ha bygget opp byen igjen etter revolusjonens herjinger i 1830.

Kisten skal fremover stilles ut på byens museum, som en del av en større utstilling om Pierre David. Det er ikke avklart om den skal plasseres tilbake i fontenen når utstillingen er over.