Sverige: Den folkekjære skuespilleren Hassan Brijany (59) døde av coronavirus

<p>Skuespilleren Hassan Brijany er død, 59 år. – Det var nok ikke mange som visste hvor syk han var. Det er forferdelig trist, sier hans agent Birgitta Rönnhedh, til <a href="https://www.expressen.se/noje/guldbagge-belonade-skadespelaren-dod-i-corona/">Expressen</a>.</p>
Skuespilleren Hassan Brijany er død, 59 år. – Det var nok ikke mange som visste hvor syk han var. Det er forferdelig trist, sier hans agent Birgitta Rönnhedh, til Expressen. Foto: Skjermdump fra Youtube

– Han kunne være som en stor og mektig bjørn, og samtidig så varm og medmenneskelig at man bare ville klemme ham uten grunn. Et utrolig fint menneske.

Slik beskriver regissøren Daniel Wallentin sitt minne om Hassan Brijany, ifølge SVT. Han forteller at Brijanys autoritet og generøsitet betydde mye for ham.

59-åringen mottok den prestisjetunge «Guldbaggen» i 2008 for beste mannlige birolle i filmatiseringen av romanen «Ett öga rött».

Den svenske filmprisen har vært delt ut av Svenska Filminstitutet siden 1964.

Les også: «Tatt av vinden»-stjernen Olivia De Havilland er død – ble 104 år

Døde av covid-19

Hassan Brijany døde fredag etter å ha blitt smittet av covid-19.

– Det var nok ikke mange som visste hvor syk han var. Det er forferdelig trist, sier hans agent Birgitta Rönnhedh, til Expressen. Hans nevø Nima Brijany beskriver ham som «et stort menneske full av kjærlighet.»

– Som første generasjon innvandret skuespiller har han betydd veldig mye. Han ble et idol for mange, og noen de kunne se opp til, sier skuespillerkollega Richard Sseruwagi om Hassan Brijany. Foto: Skjermdump fra trailer til «Sveriges Bästa Svensk»
– Som første generasjon innvandret skuespiller har han betydd veldig mye. Han ble et idol for mange, og noen de kunne se opp til, sier skuespillerkollega Richard Sseruwagi om Hassan Brijany. Foto: Skjermdump fra trailer til «Sveriges Bästa Svensk»

Hassan Brijany medvirket og skrev selv flere teaterstykker før han fikk roller i TV-serier som «Tre Kronor», «Tusenbröder II», «Orka! Orka!» og «Kontoret.»

Senere medvirket han i filmer som «Hus i helvete», «Babas bilar», «Exit» og i TV-seriene «Möbelhandlarens dotter», «Hjälp», «Mäklarna» og «George».

Les også: Prins Joachim ga intervju like før innleggelsen

– Et stort tap for svensk kultur

Han deltok dessuten i «LasseMajas detektivbyrå»-filmene, i TV-serien «Saltön» samt komedien «Sveriges bästa svensk».

– Jeg har ingen ord. Det er ufattelig. Han hadde en god latter, og var så begavet. Det er et stort tap for svensk kultur. Som første generasjon innvandret skuespiller har han betydd veldig mye. Han ble et idol for mange, og noen de kunne se opp til, at man kan komme fra et annet land og gjøre stor suksess og berike både kulturen og hele landet, sier skuespillerkollega Richard Sseruwagi til Aftonbladet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden