Savnede Madeleine fyller 17 år – nytt bilde viser hvordan hun kan se ut

Foto av savnede Madeleine McCann som treåring (venstre) og et ferskt datagenerert bilde av hvordan hun kan se ut som 17-åring (høyre). Foto: AFP / Professor Hassan Ugail / Bradford University.
Foto av savnede Madeleine McCann som treåring (venstre) og et ferskt datagenerert bilde av hvordan hun kan se ut som 17-åring (høyre). Foto: AFP / Professor Hassan Ugail / Bradford University.

Ved hjelp av avansert datateknologi har en britisk universitetsprofessor utarbeidet et nytt bilde som viser hvordan savnede Madeleine McCann kan se ut som 17-åring.

Britiske Madeleine McCann var snaut fire år gammel da hun forsvant i den portugisiske feriebyen Praia da Luz i 2007. Forsvinningen har engasjert en hel verden, men fortsatt står både politi og familie uten klare spor.

12. mai i år ville Madeleine fylt 17 år. I den anledning håper en professor ved Universitetet i Bradford at et nytt datagenerert bilde skal kunne bidra til at forsvinningsmysteriet blir oppklart.

Det avanserte dataprogrammet «lærer» hvordan ulike mennesker utvikler seg og eldes, samtidig som det tar utgangspunkt i likheten til familiemedlemmer, og genererer derfra et høyoppløselig fotografi som skal vise personen i en gitt alder.

Politietterforsker: – I min levetid vil vi finne ut hva som skjedde med Madeleine

Avansert teknologi

Teknologien er utarbeidet av professor Hassan Ugail, og fikk blant annet oppmerksomhet i 2015 , da Universitetet i Bradford benyttet den til å generere et bilde av hvordan Storbritannias fremtidige arveprins George kan se ut som 60-åring. Teknologien ble også brukt til ansiktsgjenkjenning da to russere ble pågrepet og tiltalt for giftangrepet mot KGB-avhopperen Sergej Skripal og hans datter i Salisbury i England i 2018.

Siden den gang har det stadig blitt tilpasset og forbedret, skriver den britiske tabloidavisen Daily Star.

– Vi har brukt en stor database med mennesker med ulike etnisiteter og kjønn, og så har vi fått utarbeidet en algoritme for aldringsprosessen til mennesker, sier Hassan Ugail til Daily Star.

Teoriene: Dette kan ha skjedd med Madeleine

Bilde av Madeleine

I Madeleine McCanns tilfelle har de brukt et bilde av den savnede jenta fra hun var tre år gammel. Deretter har de også matet bilder av hennes mor og far i systemet for å få utarbeidet en mal. Til slutt ber de programmet om å lage et bilde av vedkommende som 17-åring.

Ugail vil ikke garantere at resultatet blir nøyaktig slik personen ville sett ut som 17-åring, men han mener det blir et sted i aldersspennet mellom 15 og 17 år.

– Og det er en av grunnene til at vi gjør dette, for å finne ut om det er noe håp. Kanskje ser noen dette bildet og tenker at de kjenner noen som ligner, sier Ugail.

– Enda bedre er det om politiet kan kjøre bildet gjennom store databaser for å identifisere potensielle matcher, det vil kunne hjelpe dem med etterforskningen.

En talsperson for familien McCann har tidligere uttalt til Daily Star at de ikke ønsker å kommentere bilder av hvordan datteren kan se ut i dag.

Tilbake i 2019: Portugisisk politi sjekker ny mistenkt i McCann-forsvinningen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært