Dødelig kjempeveps observert i USA

En japansk kjempeveps.
En japansk kjempeveps. Foto: Radu Bercan / Shutterstock / NTB scanpix

Én japansk kjempeveps kan ta livet av 40 honningbier i minuttet. Nå er den store stikkveps-arten observert flere steder i Nord-Amerika for første gang. Det bekymrer myndighetene. 

Japansk kjempeveps er observert i USA og Canada for første gang. Den hører ikke hjemme der. Det gir grunn til bekymring.

Japansk kjempeveps kan bli fire-fem centimeter lang, og den sprøyter inn en større dose gift ved stikk enn honningbier gjør. Et stikk kan være dødelig for dem som er allergisk, men gjentatte stikk kan også være dødelig for andre. I Japan dør cirka 40 mennesker i året etter stikk av kjempevepsen. I motsetning til andre bie- og stikkvepsarter, kan den japanske kjempevepsen stikke inntil flere ganger.

Den er imidlertid ikke interessert i å angripe mennesker, kjæledyr eller store dyr, og utgjør ingen betydelig trussel mot mennesker.

Derimot kan den invaderende arten sette biebestanden i Nord-Amerika i fare. Japansk kjempeveps spiser andre insekter.

Arten kan drepe inntil 40 honningbier i minuttet ved å knuse dem mellom kjevene, og har en enorm apetitt. Noen tyvetalls japanske kjempeveps kan ta livet av 30.000 honningbier i løpet av få timer.

Arten er hjemmehørende i Asia, og er påvist i Japan, Sør-Korea, Kina, Taiwan, Nepal, India, Sri Lanka og Russland. Den finnes i utgangspunktet ikke i Europa, Amerika eller Australia.

– Som å få brennhete tegnestifter i kroppen

I august ble tre japanske kjempeveps for første gang funnet i Canada, i delstaten British Colombia. De lokale myndighetene sendte ut et pestvarsel, og ba innbyggerne være på utkikk etter insektet, og rapportere inn observasjoner.

Myndighetene klarte å spore opp et vepsebol for den japanske kjempevepsen i området, eliminere det og ta flere prøver, skriver avisen New York Times.

Birøkter og entomolog Conrad Bérubé fikk oppgaven med å eliminere vepsebolet, men ble stukket minst syv ganger under arbeidet.

– Det var som å få brennhete tegnestifter kjørt inn i kroppen, sier han til New York Times, og understreker at det er de mest smertefulle insektstikkene han har fått i sitt liv.

Artikkelen fortsetter under.

Størrelsen på japansk kjempeveps sammenlignet med andre stikk-insekter. Foto: Washington State Department of Agriculture
Størrelsen på japansk kjempeveps sammenlignet med andre stikk-insekter. Foto: Washington State Department of Agriculture

Fant døde bier uten hoder

I desember ble japanske kjempeveps for første gang funnet i USA, i delstaten Washington, nær den canadiske grensen. Det ble gjort to ulike observasjoner to ulike steder. Også amerikanske myndigheter ber innbyggerne rapportere inn observasjoner.

De første observasjonene i USA ga en forsmak på hva som kan være i vente for birøktere og honningbier i USA, dersom den invaderende arten etablerer seg permanent.

New York Times har besøkt birøkteren Ted McFall i delstaten Washington. Gjennom flere tiår som birøkter, har han aldri sett noe lignende som det han så i november i fjor. Fra vinduet kunne han se bie-lik strødd utover. En haug med døde bier lå foran bikuben, og enda flere lå døde inni. Mange av dem hadde fått hodet sitt revet fra kroppen.

– Jeg klarte ikke å forstå hva som kunne ha gjort det, sier McFall til avisen.

Kort tid etterpå ble de første observasjonene av japansk kjempeveps i USA rapportert kun få kilometer fra McFalls gård. Han er ikke sikker på at japanske kjempeveps tok livet av biene hans, men de er hans hovedmistenkte.

Det finnes et forsvar – men ikke for alle

Myndighetene i USA og Canada er svært bekymret for at den japanske kjempevepsen skal etablere seg permanent, og bli en vedvarende trussel mot amerikanske honningbie-bestander. Honningbier er svært viktige for matproduksjon.

Eksperter mener det finnes et tidsvindu for å få utryddet den invaderende arten fra kontinentet, dersom de handler raskt. I USA jobber myndighetene med å sette ut en rekke insektsfeller over et stort område, for å prøve å spore opp eventuelle japanske kjempeveps.

Japanske honningbier har et forsvar mot japanske kjempeveps. De kan gå sammen og «koke» den angripende kjempevepsen levende. Hundrevis av bier lager en «ball» rundt vepsen, og vibrerer for å lage varme. Biene kan overleve høyere temperaturer enn vepsen, og varmen tar etter hvert livet av angriperen.

Se hvordan i videoen under.

Europeiske honningbier, som er den vanligste arten i USA, virker imidlertid til å være helt hjelpeløse mot japansk kjempeveps. De forsøker å stikke den angripende japanske kjempevepsen, men skallet er for tykt til at denne forsvarsmetoden har effekt.

Det er usikkert hvordan vepsen har kommet seg til USA. En teori er at den har kommet med fraktskip fra Asia over Stillehavet.

Video: Vepsebolet ga skadedyrbekjemperen hakeslepp: – Aldri sett noe lignende:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært