Florida gjenåpner strender: Folkemengder strømmer til

Innbyggerne i byen Jacksonville var ikke vonde å be, da guvernør Ron DeSantis beordret gjenåpning av strender i delstaten Florida.
Innbyggerne i byen Jacksonville var ikke vonde å be, da guvernør Ron DeSantis beordret gjenåpning av strender i delstaten Florida.  Foto: Sam Greenwood/Getty Images/AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strand-åpningen skjer samme dag som Florida registrerte sitt høyeste antall nye smittetilfeller på én dag under hele coronaepidemien. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens store deler av verden er stengt ned grunnet coronapandemien, begynner delstater i USA så smått og gjenåpnes. Det skjer etter at president Donald Trump fredag lanserte en plan for å gjenåpne landet, kalt «Opening Up America Again»

USA er det landet i verden som er hardest rammet av coronaviruset, med over 700.000 bekreftet smittet, og nærmere 40.000 døde.

I Florida, en av de hardest rammede delstatene, er over 24.000 bekreftet smittet og over 700 døde som følger av corona. Det stoppet likevel ikke guvernør Ron DeSantis fra å gjenåpne noen av strendene etter stort press fra innbyggere.

17. april, samme dag som flere strender ble gjenåpnet, registrerte Florida den største økningen i antall nye smittetilfeller på én dag siden coronaepidemien startet, med 1.421 nye tilfeller, skriver Daily Mail.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strand-åpningen er dermed i strid med den første forutsetningen i Trumps retningslinjer for gjenåpning av samfunnet. Den sier at antall rapporterte smittetilfeller må være nedadgående over en periode på to uker for at en gjenåpning kan vurderes.

Fakta om Trumps plan for å gjenåpne USA:

I henhold til planen må delstater og regioner oppfylle visse kriterier før strenge koronarestriksjoner gradvis kan oppheves.

* Den første forutsetningen er at antall rapporterte smittetilfeller må være nedadgående over en periode på to uker. I tillegg må et solid system for testing av helsearbeidere være på plass. Et av de andre kriteriene er at sykehusene må ha tilstrekkelig beskyttelsesutstyr, sengeplasser og respiratorer.

* Delstater og regioner som oppfyller disse kriteriene, kan begynne med «fase 1». Da kan kinoer, kirker og arenaer åpne hvis de iverksetter strenge smitteverntiltak. Ansatte kan komme tilbake på jobb i den grad det er mulig. Personer i risikogrupper må fortsatt holde seg hjemme, og ansamlinger av flere enn ti personer bør unngås hvis ikke tiltak er på plass for å unngå tett kontakt.

* Fortsetter smittekurven å synke i ytterligere to uker, er det mulig å gå over i fase 2. Her er det i større grad mulig å reise, og skoler og barnehager kan åpne. Utesteder kan åpne, men bør iverksette tiltak for å hindre smitte. Ansamlinger med flere enn 50 personer bør unngås hvis ikke tiltak er på plass for å unngå tett kontakt.

* Fase 3 forutsetter ytterligere to uker der antall rapporterte smittetilfeller er nedadgående. Da kan også mer sårbare personer oppholde seg ute. Besøk på sykehus og sykehjem tillates. På arbeidsplasser kan ansatte i større grad oppføre seg som normalt.

Kilde: AP.

«Folkemengden jublet»

CNN var på plass på gjenåpningen av Jacksonville Beach fredag, og skriver at folkemengden jublet da barrierene til stranda ble fjernet. Under en halvtime etter at strendene åpnet, var de fulle av folk.

«Å holde avstand til hverandre var det siste folk tenkte på», skriver CNN.

Noen av innbyggerne beskrev også til avisa at det å ikke kunne dra på stranda de siste ukene hadde vært «tortur».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om synet som møtte avisa tyder på at folk ikke følger retningslinjene, er myndighetene tydelig på at det ikke er lov til å sole seg og at folk må holde avstand.

– Dette er ikke en tid for å slappe av. Det er ikke en tid for å feste. Dette er en tid hvor du trener, beveger deg og drar hjem, sier borgermester i byen Atlantic Beach, Ellen Glasser, som presiserte at de ikke var redde for å straffe innbyggere som ikke følger retningslinjene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Washington-guvernør sier Trump maner til opprør

Artikkelen fortsetter under.

Folk jublet da stranda ble åpen i Jacksonville, skriver avisen CNN. Foto: Sam Greenwood/Getty Images/AFP
Folk jublet da stranda ble åpen i Jacksonville, skriver avisen CNN. Foto: Sam Greenwood/Getty Images/AFP

Snudde på flisa

Guvernør Ron DeSantis mottok sterk kritikk da han valgte å holde strendene åpne i mars, da unge amerikanere i tradisjonen tro flokket til strendene for å feste, sole seg og bade under årets «spring break».

DeSantis beordret derfor 3. april alle til å holde seg hjemme så mye som mulig frem til 30. april. Men nå har han igjen snudd på flisa, og sier det er greit å ferdes ute så lenge folk holder avstand til hverandre.

– Hvis du ser på hvordan smitten sprer seg, så overføres den i majoriteten når du er i lukkede rom, vanligvis innendørs, med varig kontakt med mennesker. Fremover kommer vi til å oppfordre folk til å trene og gjøre det på en god og sikker måte, sier han.

Les også: AP: Trump reagerte for sent på coronaviruset

Video: Ivanka Trump ba folk om å holde seg hjemme – brøt selv regelen