Fant 139 miniplaneter bortenfor Neptun

Cerro Tololo-observatoriet i Chile. Foto: NASA.
Cerro Tololo-observatoriet i Chile. Foto: NASA.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere har oppdaget 139 nye miniplaneter utenfor Neptuns bane. Det kan gi håp i jakten på den hypotetiske Planet Ni.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er håp om at studier av banene til disse små objektene kan gi ledetråder i jakten på den hypotetiske «Planet Ni», antatt å være en kjempeplanet så langt ute i solsystemet at man ennå ikke har kunnet observere den.

Bakgrunnen for teorien er små avvik i banene til nettopp slike småplaneter.

Ved studie av svært detaljerte bilder av den sørlige himmelen snevret forskerne ved Universitetet i Pennsylvania ned potensielle miniplaneter fra 7 milliarder prikker på himmelen til 400 kandidater. Disse ble siden skjært ned til 316 miniplaneter, som forskerne kunne studere bevegelsene til over seks netter. 139 av dem er helt nye oppdagelser. Objektene ligger mellom 30 og 90 astronomiske enheter fra solen. Den største og mest kjente miniplaneten - Pluto - ligger 40 astronomiske enheter fra solen. 1 astronomisk enhet er avstanden mellom jorden og solen, 150 millioner kilometer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til studien brukte forskerne data fra Dark Energy Survey, som i seks år frem til 2019 fotograferte den sørlige nattehimmelen med et 520-megapixel kamera.

– Antall mindre planeter man kan finne kommer an på hvor mye av himmelen man ser på, og hva som er de mest lyssvake objektene man kan se, sier professor i astronomi ved Philadelphia-universitetet Gary Bernstein i en pressemelding om funnene. Han har vært med på å lede studien.

3000 objekter

Man kjenner nå til sammen 3000 slike objekter i bane utenfor Neptun. De er for små til å kalles planeter, men er langt større enn kometer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien er publisert i Astrophysical Journal Supplement.

Dark Energy Survey tar sikte på å forstå mer om mørk energi, som antas å ligge bak universets økende ekspansjon, ved studiet av fjerntliggende galakser. Men de høyoppløste bildene har en rekke andre bruksområder, blant annet studiet av miniplanetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hypotetisk kjempeplanet

Studien beskriver også en ny tilnærming til å finne slike objekter, og kan være til hjelp ved jakten på den hypotetiske Planet Ni og andre uoppdagede planeter.

Planet Ni antas å være en kjempeplanet på størrelse med Neptun, og befinne seg et sted bortenfor Pluto. Avvik i banene til objekter langt ute i solsystemet har fått forskere til å tro at det kan finnes en slik ukjent gigant langt der ute.

– Det er mange forestillinger om gigantplaneter som brukte å finnes i solsystemet og ikke er der lenger, eller store planeter som er langt unna og for lyssvake til at vi har funnet dem enda, sier Bernstein.

– Med denne oversikten kan du sammenligne faktiske funn med andres teorier om hva man burde finne.
Øvrige kilder: Space.com , Penn Today.