– Problemene vi har, er større enn språket vi bruker til å snakke om dem

Greta Thunbergs skolestreik høsten 2018 satte i gang en ny bølge av klimaaktivisme verden over. Den nye bølgen rommer flere negative følelser enn tidligere, og det er et rom for å ikke være bare optimistisk og ha løsninger, mener skribent Dougald Hine. Han har i ti år jobbet for å utvide språket vi bruker til å snakke om klimaendringene. Thunbergs klimabevegelse gir ham håp.
Greta Thunbergs skolestreik høsten 2018 satte i gang en ny bølge av klimaaktivisme verden over. Den nye bølgen rommer flere negative følelser enn tidligere, og det er et rom for å ikke være bare optimistisk og ha løsninger, mener skribent Dougald Hine. Han har i ti år jobbet for å utvide språket vi bruker til å snakke om klimaendringene. Thunbergs klimabevegelse gir ham håp. Foto: Melissa Renwick / AP/NTB scanpix

I over ti år har den britiske skribenten Dougald Hine forsøkt å utvide språket vi bruker når vi snakker om klimaendringene til å romme et bredere spekter av negative følelser. Den nye klimabevegelsen gir ham håp. 

Som mange andre mennesker, hadde den britiske skribenten Dougald Hine en oppvåkning på et tidspunkt, hvor klimaendringer gikk fra å være noe han hadde vagt kjennskap til, til å være noe som gjorde ham dypt bekymret.

– Jeg sluttet å fly og skiftet så mange lyspærer jeg kunne. Så en dag kom den neste oppvåkningen hvor jeg innså at jeg kan gjøre disse tingene og overtale så mange andre mennesker jeg klarer til å gjøre det samme, og likevel vil det kanskje ikke være nok, sier Hine til ABC Nyheter.

Oppvåkning nummer to førte med seg en rekke negative følelser.

– Frykt, tvil, desperasjon og en gryende forståelse av at vår optimisme og aktivisme kanskje ikke er nok til å gjøre en forskjell. Dybden i problemene vi befinner oss i, er større enn språket vi bruker til å snakke om dem, sier Hine.

Forsøkte å finne et nytt språk

ABC Nyheter har skrevet at den norske duoen Arne Johan Vetlsen og Knut Ivar Bjørlykhaug jobber med en bok om økologisk sorg, med ambisjoner om å skape mer rom til å snakke om negative følelser knyttet til klimaendringene og tap av natur i offentligheten.

Dougald Hines oppvåkninger førte til at han ønsket å gjøre noe lignende for over ti år siden. I 2008 ble han kjent med forfatteren Paul Kingsnorth, som delte mange av Hines tanker, refleksjoner og følelser rundt klimakrisen.

Sammen startet de prosjektet Dark Mountain året etter,et kunst- kultur- og bokprosjekt som skulle bidra til en bredere og dypere samtale rundt negative følelser knyttet til klimaendringene.

– Vi prøvde å finne et nytt språk for å snakke om situasjonen vi befinner oss i.

Artikkelen fortsetter under.

Dougald Hine i Ängelsberg i Sverige, 2018. Foto: Nico Jenkins
Dougald Hine i Ängelsberg i Sverige, 2018. Foto: Nico Jenkins

Gjennom Dark Mountain har Hine vært med på å gi ut flere bøker i året, arrangere fire årlige festivaler, gi en scene til ulike kunstuttrykk og skape fellesskap for dypere dialog.

Hine har nylig trukket seg ut av prosjektet, men skiver fortsatt lange essays med sine egne refleksjoner rundt hvordan tap av natur og klimaendringene påvirker oss emosjonelt.

Extinction Rebellion: Klimaopprøret sprer seg: – Vi krever retten til liv

Opplevde at få følelser var velkomne

Hine fikk sin første klimaoppvåkning rundt 2005/2006, da Al Gore entret den globale scenen med sin dokumentar «An Inconvenient Truth».

– Da Al Gora ga oss denne Powerpoint-presentasjonen om klimaendringene, hadde han autoriteten og ferdighetene til en som har vært presidentkandidat i USA. Han tok styringen over situasjonen, og ledet deg som publikum fram til et punkt cirka 250 meter fra klippekanten. Han fortalte historien, og ga deg nok til at du ble redd, men så dro han deg trygt tilbake og ga deg en liste på åtte ting vi alle kan gjøre som vil bidra til at dette ender godt.

Det Hine omtaler som den første klimaaktivsmebølgen etter årtusenskiftet fant sted i perioden mellom filmens premiere i 2006 og det skuffende klimatoppmøtet i København i 2009.

– Av ulike grunner så krasjet bølgen. Det var ikke slik at nyhetene ble noe bedre fra klimaforskerne, men mange at aktivistene ble ganske deprimerte av gapet mellom retorikken og virkeligheten i det som ble bestemt på klimatoppmøtene.

Artikkelen fortsetter under.

Klimaaktivister demonstrerer utenfor klimatoppmøtet i København 2009. Det var knyttet store forventninger til toppmøtet, men det bar lite frukter, og ble regnet som en stor nedtur for den internasjonale håndteringen av klimaendringene. Foto: Scanpix / Reuters/NTB scanpix
Klimaaktivister demonstrerer utenfor klimatoppmøtet i København 2009. Det var knyttet store forventninger til toppmøtet, men det bar lite frukter, og ble regnet som en stor nedtur for den internasjonale håndteringen av klimaendringene. Foto: Scanpix / Reuters/NTB scanpix

Hine var selv aktivist i perioden, og deltok i flere demonstrasjoner. Han opplevde at det var svært lite rom for negative følelser i bevegelsen den gang.

– Da jeg først involverte meg i klimaaktivisme, opplevde jeg at bredden i følelser som var velkomne var ganske smal. Det var sinne, frustrasjon, optimisme og engasjement som skulle være de rådende følelsene. Hvis du prøvde å artikulere noe som lå utenfor den rammen, ville folk ta deg til side å si at du var utbrent og be deg dra tre måneder til Thailand for å ta vare på deg selv og hvile ut.

«Kom tilbake når du har energi igjen. Men ikke snakk med noen om dette her, for det kan gjøre folk utilpass», var beskjeden Hine fikk.

– Jeg tror ikke jeg overdriver. Det var definitivt det jeg og Paul reagerte på da vi startet Dark Mountain. Vi prøvde å si til våre aktivist-venner at det mangler noe der. At det ikke er riktig å bruke mennesker som drivstoff.

Tre aktivister deler sine følelser: – Jeg ble sjokkert over meg selv

Noe er annerledes denne gangen

Det Hine omtaler som den andre klimaaktivistbølgen etter årtusenskiftet, startet med Greta Thunbergs skolestreik i 2018. Denne gangen er det noe vesentlig som er annerledes.

– De som er de ledende stemmene i den bevegelsen vi ser akkurat nå, har det åpenbart ikke godt. De tar ikke styringen. De snakker ikke om at alt vil ordne seg. De sier det er nødvendig at vi føler panikk. At vi må bli redde. Det er en veldig annerledes bevegelse.

Artikkelen fortsetter under.

Video: Greta Thunberg viser mye følelser i sin tale til FN-eliten:

Hine tror den nye bevegelsen bringer med seg egne farer og utfordringer for de som er involvert, men han er glad for at språket har endret seg og for at det er et større rom for negative følelser.

– Denne bevegelsen er mye mer forankret i en bredere forståelse av følelsene knyttet til dette, og har rom til et mørkere spektrum av realisme om hva slags problemer vi befinner oss i. Endringen i klimabevegelsen fra da til nå, gjør meg merkelig håpefull. Det til tross for alle de håpløse nyhetene som kommer inn, og gapet mellom hva vi faktisk gjør og hva vi burde gjøre for å ha en sjanse, og kanskje klare Paris-målene.

Den britiske skribenten befinner seg ikke lenger ved frontlinjene for klimaaktvisme, men har isteden forsøkt å lage et sted for samtaler og refleksjon sammen med sin kone Anna i Sverige.

– Jeg opplever at den mest hjelpsomme rollen jeg kan ha, er som en person som er langt unna begivenhetens sentrum, men som har en type saktegående samtaler som mennesker trenger å ha i periodene mellom intens aktivisme. Jeg er en god venn av aktivister og ulike miljøbevegelser, og de er velkomne til å komme hit å henge med Anna og meg. Vi forsøker å gi dem et sted de kan reflektere.

Klimaforskere deler sine bekymringer:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:38 Konkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33 Vedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24 Kvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12 Kina hedrer sine coronadøde12:49 Mann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43 Vindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40 306 coronasmittede innlagt på norske sykehus – en kraftig nedgang fra fredag12:32 Britiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06 Mange coronasmittede har ingen symptomer11:50 Egeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33 Forsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11 Hemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40 Stena Saga kan bli «coronaskip»10:36 Studie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus10:34 Spansk festningsby isolerte seg fra omverden – og corona10:32 Hva skjer med 17. mai? Abid Raja har mange ideer!10:08 Sykkelprofil tråkket til i coronakrisen – leverte medisin09:48 Cuba: USA blokkerer coronahjelp09:42 Aftenbladet: Mann ble skutt i magen av politiet09:34 Fortsatt ikke sikkert at København blir EM-vertsby i 202109:19 Sandberg må utsette baråpning: – Ingen grunn for å klage eller sutre09:18 Utbredt coronasmitte på danske pleiehjem08:40 Russens advokat anbefaler ikke massesøksmål etter avlyst treff08:15 Ruud ferdig med hjemmekarantene – ser positivt på situasjonen08:06 Nyter stor tillit: – Helt forbilledlig. Hun er kaptein på skuta Norge07:58 Salget av klær har falt med 80 prosent07:49 Australia ber alle med midlertidig visum forlate landet07:39 Coronasmittede med demens kan bli sperret inne på rommet06:14 Økonominettverk foreslår 19.000 i borgerlønn til alle06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:09 Mann til sykehus etter brann i ubebodd bolig i Vestland04:45 5.519 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 31104:04 To medlemmer av Kennedy-familien savnet03:30 Politiet har stoppet flere privatfester i Agder03:03 Utenlandske leger ber regjeringen lempe på autorisasjonskravet02:46 Sverige vil anmelde Frankrike for å stanse forsending av masker02:24 Israel sender hæren til ultraortodoks by01:37 Mann knivstukket i Oslo01:24 Kritikken mot Bolsonaro vokser01:05 Flere tusen operasjoner utsatt landet over00:40 Trump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09 Trump vil trosse munnbind-anbefaling: – Det passer ikke for meg00:07 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03 Høyre størst på Klassekampen-måling23:22 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18 Regjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32 Mann i 50-årene skutt av politiet i Sandnes22:27 Merkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26 Solberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37 Portforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12 Frykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10 Produsenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49 Nye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11 Regjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47 Coronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35 Oslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13 Island forlenger coronatiltak til mai19:12 Ytterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56 Kina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48 Influensasesongen over tidligere enn normalt17:56 Löfven: Tusenvis kommer til å dø17:54 Johaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43 Systembolaget øker bemanningen17:42 Påvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39 – Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10 Pat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52 LO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25 Bill Withers er død16:24 Flere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12 51 nye coronadødsfall i Sverige15:18 Kongeparets påskehilsen til folket15:01 Forsamlingsforbud i Thailand15:00 Oslo søker om å få holde påskeåpent14:13 Rekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53 Slik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26 Cruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24 UDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22 Vegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22 Ropstad sier nei til påskeåpne butikker13:21 26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41 Svensk «fotballkrig» om coronaregler12:40 Mange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37 Formel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16 6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15 Avinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13 Sverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03 Uefa holder fast ved EM-planen12:02 Kvigne ny Kripos-sjef11:28 Instruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27 Boligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22 Roma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22 Nye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13 Tommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53 To innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35 Høyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34 Mer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57 UD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54 Muggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54 Hvor mange dør av corona?
Siste nytt
13:38SportKonkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33PolitikkVedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24NorgeKvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12VerdenKina hedrer sine coronadøde12:49NorgeMann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43PolitikkVindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40Norge306 coronasmittede innlagt på norske sykehus – en kraftig nedgang fra fredag12:32PolitikkBritiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06VerdenMange coronasmittede har ingen symptomer11:50VerdenEgeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33SportForsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11NorgeHemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40NorgeStena Saga kan bli «coronaskip»10:36VerdenStudie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus10:34VerdenSpansk festningsby isolerte seg fra omverden – og corona10:32NorgeHva skjer med 17. mai? Abid Raja har mange ideer!10:08SportSykkelprofil tråkket til i coronakrisen – leverte medisin09:48VerdenCuba: USA blokkerer coronahjelp09:42NorgeAftenbladet: Mann ble skutt i magen av politiet09:34SportFortsatt ikke sikkert at København blir EM-vertsby i 202109:19PengerSandberg må utsette baråpning: – Ingen grunn for å klage eller sutre09:18VerdenUtbredt coronasmitte på danske pleiehjem08:40NorgeRussens advokat anbefaler ikke massesøksmål etter avlyst treff08:15SportRuud ferdig med hjemmekarantene – ser positivt på situasjonen08:06PolitikkNyter stor tillit: – Helt forbilledlig. Hun er kaptein på skuta Norge07:58NorgeSalget av klær har falt med 80 prosent07:49VerdenAustralia ber alle med midlertidig visum forlate landet07:39NorgeCoronasmittede med demens kan bli sperret inne på rommet06:14NorgeØkonominettverk foreslår 19.000 i borgerlønn til alle06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:09NorgeMann til sykehus etter brann i ubebodd bolig i Vestland04:45Norge5.519 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 31104:04VerdenTo medlemmer av Kennedy-familien savnet03:30NorgePolitiet har stoppet flere privatfester i Agder03:03NorgeUtenlandske leger ber regjeringen lempe på autorisasjonskravet02:46VerdenSverige vil anmelde Frankrike for å stanse forsending av masker02:24VerdenIsrael sender hæren til ultraortodoks by01:37NorgeMann knivstukket i Oslo01:24VerdenKritikken mot Bolsonaro vokser01:05NorgeFlere tusen operasjoner utsatt landet over00:40VerdenTrump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09VerdenTrump vil trosse munnbind-anbefaling: – Det passer ikke for meg00:07VerdenNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03NorgeHøyre størst på Klassekampen-måling23:22Helse og livsstilNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18PolitikkRegjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32NorgeMann i 50-årene skutt av politiet i Sandnes22:27Helse og livsstilMerkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26Helse og livsstilSolberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37Helse og livsstilPortforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12VerdenFrykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10Helse og livsstilProdusenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49Helse og livsstilNye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11NorgeRegjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47PengerCoronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35Helse og livsstilOslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13Helse og livsstilIsland forlenger coronatiltak til mai19:12Helse og livsstilYtterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56Helse og livsstilKina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48NorgeInfluensasesongen over tidligere enn normalt17:56Helse og livsstilLöfven: Tusenvis kommer til å dø17:54Helse og livsstilJohaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43PengerSystembolaget øker bemanningen17:42Helse og livsstilPåvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39Norge– Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10Helse og livsstilPat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52PengerLO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25KulturBill Withers er død16:24PengerFlere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12Helse og livsstil51 nye coronadødsfall i Sverige15:18KulturKongeparets påskehilsen til folket15:01VerdenForsamlingsforbud i Thailand15:00NorgeOslo søker om å få holde påskeåpent14:13NorgeRekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53NorgeSlik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26VerdenCruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24NorgeUDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22MotorVegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22PengerRopstad sier nei til påskeåpne butikker13:21Verden26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41SportSvensk «fotballkrig» om coronaregler12:40ReiseMange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37KulturFormel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16Norge6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15ReiseAvinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13VerdenSverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03SportUefa holder fast ved EM-planen12:02NorgeKvigne ny Kripos-sjef11:28NorgeInstruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27PengerBoligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22ReiseRoma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22Helse og livsstilNye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13NorgeTommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53Helse og livsstilTo innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35PolitikkHøyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34NorgeMer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57ReiseUD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54NorgeMuggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54Helse og livsstilHvor mange dør av corona?
Populært