Lederen for Pro-senteret i Oslo synes det er trist:

Danmarks sosialminister advarte prostituerte: Analsex kan gi utlagt tarm

<p>Den danske sosial- og innenriksministeren Astrid Krag møter motbør for sine uttalelser om at prostituerte risikerer stomi ved for mye analsex.</p>
Den danske sosial- og innenriksministeren Astrid Krag møter motbør for sine uttalelser om at prostituerte risikerer stomi ved for mye analsex. Foto: Social- og Indenrigsministeriet

I Danmark raser debatten etter at den nye sosial- og innenriksministeren Astrid Krag skrev at prostituerte kan få stomi av for mye analsex.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Risikoen for å pådra seg kjønnssykdommer eller fysiske mén er høy. Fra skader på rygg, ledd og albuer er risikoen for f.eks. stomi etter for mange anale penetrasjoner », skrev Danmarks sosial- og integreringsminister Astrid Krag (Sosialdemokratene) i et innlegg i den danske avisen Berlingske Tidene i november (ABC Nyheters oversettelse).

Danmarks Radio har tatt tak i problemstillingen i det undersøkende programmet «Detektor». Verken eksperter, fagmiljøer eller forskere støtter den danske sosial- og innenriksministeren. Kunklusjonen er at det ikke kan påvises noen sammenheng mellom prostituertes analsex og utlagt tarm.

Ifølge Berlingske Tidende kjenner verken Sexarbejdernes interesseorganisasjon eller Gadejuristen, som hjelper hjemløse og prostituerte, seg igjen i problemstillingen som statsråden beskriver.

– Jeg har ikke sett noe vitenskapelig belegg for påstandene i prostitusjonsforskningen, og jeg tror heller ikke at det finnes, sier Jeanett Bjønnes som har en doktorgrad i antropologi og jobber som lektor ved Aarhus Universitet til Danmarks Radio.

Uttalelsen vekker også oppsikt i norske fagmiljøer.

ABC Nyheter har vært i kontakt med Bjørg Norli, lederen av Pro-senteret, som er

et nasjonalt kompetansesenter for prostitusjon, og Oslo kommunes tjenestetilbud til prostituerte. Pro-senterets leder mener dette er rent føleri.

– Hun vet åpenbart ikke hva hun snakker om. Dette er rent føleri uten empiri. Jeg tar meg ikke lengre overraske av uttalelser om personer som selger sex, men jeg synes det er trist at noe sånt kommer fra en dansk ståtsråd, sier Bjørg Norli til ABC Nyheter.

Personvernpolicy