Store protester mot at Sydney kveles

Video: Australia er røyklagt: Brannene gjør luften i Sydney helseskadelig.

Brannene gjør luften i Sydney helseskadelig. Å ha på seg maske hjelper ikke, sier helsemyndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg ser ingen eldre eller spedbarn i gatene. Bare arbeidere og studenter som skynder seg fra hjemmene sine til jobb og skole, og tilbake igjen, sier norske Sophia Demetridas Toftedahl til ABC Nyheter.

Luftkvaliteten i den australske storbyen er kritisk som følge av brannene rundt byen.

I staten New South Wales har helsemyndighetene gått ut og advart mot luften som over millionbyen er fylt med røyk. Målinger av byens luftkvalitet viser at nivåene er 12 ganger helseskadelig nivå på tirsdag.

– Røyken over Sydney er ekstremt ille på tirsdag. Vi oppfordrer befolkningen til å ta dette seriøst, sier doktor Richard Broome i NSW Health skriver den australske kringkastingen ABC.

Broome sier videre at selv om enkelte ansiktsmasker i teorien skal være effektive mot røyk, har de funnet indikasjoner på at det ikke stemmer.

Les også: Tykk røyk innhyller hele Sydney by

Skremmende

Sophia Demetridas Toftedahl har bodd i Sydney i snart 20 år, i den tiden har hun aldri opplevd lignende. Hun forteller at inne i bygningen hun bor går brannalarmen fordi røyken kommer seg inn. Folk går med masker, å trene ute er uaktuelt og folk blir dårligere.

Sophia Demetridas Toftedal har bodd i Sydney i snart 20 år. Foto: Privat
Sophia Demetridas Toftedal har bodd i Sydney i snart 20 år. Foto: Privat

– Det er skremmende å bo her nå, men det er mulig at folk i byen nå bedre skjønner hvor dramatisk det er for dem som bor utenfor byen når de brenner. At Sydneys befolkning får føle det på egen kropp.

Hun forteller at på inngangsdørene til restauranter står det skilt med oppfordring til kundene om å lukke døren bak seg umiddelbart. For at røyken ikke skal sive inn.

Luften full av aske : Aske fra Australia-brannene regner over Sydney

Store protester

Tirsdag deltok rundt 20.000 personer i demonstrasjoner sentrum av Sydney mot at byen kveles, skriver Sydney Morning Herald.

– Jeg håper at folk nå ser behovet for å ta ansvar og få slutt på slik det fungerer i dag, vi kan ikke la Australias største by ha farlig luftkvalitet som den nye normalen, sier Chloe Rafferty som er en av organisatorene bak protesten.

Befolkningen er sint over situasjonen og føler lite gjøres for å få bukt med de årlige brannene.

Statens brannsjef Leighton Drury sier til storavisen at brannvesenet er i en krise.

– Vi er færre profesjonelle brannfolk nå enn i 2011. I en stat og et land med tøre, har vi ikke vann, for få profesjonelle brannfolk og frivillige som er utmattede, sier han.

Fra den verdenskjente stranden Bondi i Sydney. Foto: Sophia Demetridas Toftedal
Fra den verdenskjente stranden Bondi i Sydney. Foto: Sophia Demetridas Toftedal

Siste estimat forteller at det i staten New South Wales er 724 hjem ødelagt av brannene, ytterligere 276 hjem er skadd og rundt 2,7 millioner hektar mål land er brent til grunnen. Tilsvarende Hedmark fylke.

Tørr aske i munnen

Ifølge Toftedal, som bor midt i byen er det lite som skjer hos politikerne.

– Mange vil ikke sette inn ekstra penger til hjelp, fordi de ikke vil ta midler fra andre steder, sier hun.

Hun forteller videre at når hun har vært ute og gått, har hun tørr smak av aske i munnen etterpå.

– Det er ganske ekkelt å tenke på at noen av brannene er utløst av folk som gjør dette med vilje, sier Toftedal.

Dyrene rammes: Minst 2.000 koalaer har mistet livet i skogbrannene

BBC skrev i slutten av november at en brannmann ble anklaget for å ha startet branner. Det er ikke første gangen det skjer i sammenheng med brannene mot slutten av året.

I første halvdel av november meldte 7 News at 12 branner i New South Wales ble etterforsket under mistanke om at de var påtent.

Det pågår også branner i Queensland lenger nord for Sydney, og i Western Australia på andre siden av landet. Norsk tid onsdag ettermiddag kjemper også brannvesenet rett nord for Perth med å få kontrollen over to branner som tryer flere liv og hjem.

Klassens versting

En rapport publisert onsdag viser at Australia er rangert som 6.verste av 57 land i verden vurdert ut fra politikk knyttet til klimaendringer. Den sittende regjeringen blir i rapporten for internasjonalt å være en regressiv styrke. Altså at regjeringen er klassens dårligste til å få bukt med klimaendringene, både nasjonalt og internasjonalt, skriver the Guardian.

I australske butikker har etterspørselen etter luftrensere vært så stort at butikkene er i ferd med å gå tomme. Ifølge the Guardian er ekspertene enige i at filterne hjelper for å holde skadelig luft ute av hjemmet.

Personvernpolicy