Enorme skogbranner omringer Australias største by

Video: Enorme skogbranner omringer Australias største by.

Voldsomme skogbranner herjer rundt Australia største by, Sydney. 3 millioner mål står i brann og 2.000 brannmenn forsøker desperat å kontrollere flammene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røyken henger tungt over byen og aske drysser ned over de 5,7 millioner innbyggerne.

I alt er 100 brannbiler og 370 brannmenn fra Sydney by alene satt i kampen mot skogbrannene. Foto: Scanpix
I alt er 100 brannbiler og 370 brannmenn fra Sydney by alene satt i kampen mot skogbrannene. Foto: Scanpix

Lokale medier melder fredag at flere enn 100 branner preger hele delstaten New South Wales og at det i nasjonalparken Wollemi nordøst for Sydney herjer en skogbrann like stor som hele byen.

CNN: Brannfolk løper for livet

De voldsomme flammene skal flere steder ha utviklet seg så raskt at brannfolk har måttet legge på sprang for å komme unna infernoet, skriver Fire and Rescue NSW 79 Station Ingleburn på sin Facebook-side, ifølge CNN.

«Hvis din eiendom er truet av skogbrannene og du ikke er i stand til å beskytte eiendommen eller slukke brannen, må du forlate stedet øyeblikkelig, lyder oppfordringen.

For seks av brannene er utviklingen så alvorlig at tilstanden kategoriseres som nødsituasjon, og sju ligger i kategorien like under.

Totalt er det område nesten like stort som hele Østfold fylke som brenner fredag. Tre av brannene er blitt omtalt som en «megabrann» som alene herjer på et 3 millioner mål stort område i Gospers Mountain. I tillegg er det en rekke andre mindre branner i delstaten, som er Australias mest folkerike.

Sinne over klimaendringer

Australske myndigheter må tåle sterk kritikk for sin manglende innsats for å stanse klimaendringene. Statsminister Scott Morrison har avvist beskyldninger som knytter krisen til regjeringens politikk, skriver The Guardian.

Hundrevis av overlevende og en rekke gårdbrukere bønder protesterte tidligere denne uken i Canberra i protest mot regjeringen. En kvinne viste bilder av de forkullede restene av sitt hjem da hun demonstrerte utenfor parlamentet.På en klat hadde hun skrevet: «Morrison, din klimakrise ødela mitt hjem.»

Bygninger rammet

Fredag opplyser myndighetene at 680 boliger så langt er blitt flammenes rov. I tillegg er over 2.000 driftsbygninger av ulik art brent, melder den nasjonale kringkasteren ABC News.

Mens brannene så langt er håndtert av lokale brannmannskaper i de områdene som har brent, har brannfolk fra byene fredag blitt kalt ut for å delta i slukkingene av brannene.

– For å hjelpe til i områdene som er rammet har vi i dag flyttet åtte lag med brannfolk fra indre by i Sydney og ut til de vestlige områdene i utkanten av byen. Dette utgjør 18 brannbiler og 72 brannmenn, sier brannsjef Jeremy Fewtrell til avisen The Sydney Morning Herald.

Starter motbranner

3 millioner mål står i brann og 2.000 brannmenn forsøker desperat å kontrollere flammene. Foto: Scanpix
3 millioner mål står i brann og 2.000 brannmenn forsøker desperat å kontrollere flammene. Foto: Scanpix

I alt er 100 brannbiler og 370 brannmenn fra Sydney by alene satt i kampen mot skogbrannene.

I alt er over 2.000 brannmannskaper satt inn for å bekjempe flammene. En av metodene er selv å starte kontrollerte branner for å stanse ilden i å spre seg inn mot bebygde områder.

– Hvis vi greier å svi av områdene i tide før den store brannen kommer hit, kan vi minimere skadene i to landsbyer, sier brannleder Andrew MacDonald som deltok i arbeidet i landsbyen Warragambe like vest for Sydney.

I deler av New South Wales, inkludert deler av Sydney, er luftkvaliteten så dårlig at det skal tilsvare å røyke et titalls sigaretter om dagen.

Langvarig tørke har ført til at brannene i år både starter tidligere og brenner mer intenst enn tidligere år.

Personvernpolicy