Politi-video: Slik krysser stadig flere migranter Schengen-grensa ulovlig inn i Ungarn

Se video fra grensa.

Det har vært 11.808 forsøk på å komme seg over grensegjerdene inn i Ungarn, og dermed Schengen-området, hittil i år. Ungarsk politi har frigitt video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er Schengenavtalen

Schengen-avtalen innebærer at landene som deltar, blant dem Norge, har en felles ytre grensekontroll, men fri fart av folk uten kontroll fra det ene landet til det andre innenfor.

Alle EU-land utenom Storbritannia, Irland, Kypros, Bulgaria og Romania deltar i Schengen-samarbeidet.

Les mer om Schengenavtalen hos regjeringen

Ungarske myndigheter varsler om en bratt vekst i antall forsøk på illegal grensekryssing så langt i år, sammenliknet med 2018.

Av de 11.808 forsøkene på ulovlig grensekryssing ifølge ungarske tall, skjedde hele 2418 i november.

Bare 500 er anholdt, ifølge EUs grensevaktorganisasjon Frontex.

Politiets overvåkingskameraer har sett hvordan migranter kommer seg over grensgjerdene og løper inn i landet, slik videoen over viser.

Statsministerens sikkerhetsrådgiver György Bakondi forteller til radiostasjonen Kossuth at det største trykket er på Ungarns grense mot Serbia. I tillegg har «økt illegal aktivitet» blitt registrert på grensene mot Kroatia, Romania og Ukraina.

– I og med at registrerte migranter på Balkan-ruta har nådd 106.000, kan vi bare regne med illegale ankomster, sa han.

TUNNEL INN I SCHENGEN: Nylig fant ungarsk politi også to 34 meter lange tunneler migranter har gravd ut under grensegjerdene fra Serbia. Tunnelene er nå ødelagt. Foto: Ungarsk politi
TUNNEL INN I SCHENGEN: Nylig fant ungarsk politi også to 34 meter lange tunneler migranter har gravd ut under grensegjerdene fra Serbia. Tunnelene er nå ødelagt. Foto: Ungarsk politi

Frontex: Opp 82 prosent

EUs grensevaktorganisasjon Frontex, som også Norge deltar i, bekrefter inntrykket.

Deres oversikt viser 8363 ulovlige grensepasseringer på Vest-Balkan-ruta i årets ti første måneder.

Det er opp 82 prosent fra samme periode i fjor.

Bare 500 ble ifølge Frontex anholdt.

Ungarn har på den annen side fått kraftig kritikk for å sette opp grensegjerder, trass i at alle Schengen-land med yttergrenser, plikter å kontrollere disse.

Nato om migrasjons-trusselen

Ungarns statsminister Viktor Orbán sier seg tilfreds med at Nato, ifølge ham for første gang, har erklært press fra migrasjon som en stor trussel i sin uttalelse fra London-toppmøtet 4. desember.

– Nato har fra før innsett at massemigrasjon er en trussel, men aldri før betraktet det som en av de største utfordringene fra alliansen. Det har nå forandret seg, sa han til pressen under Nato-møtet.

«Vi, som en allianse, står overfor klare trusler og utfordringer fra alle strategiske retninger. Russlands aggressive handlinger utgjør en trussel mot euroatlantisk sikkerhet; terrorisme i alle dets former og uttryk forblir en vedvarende trussel mot oss alle. Stater og ikke-statlige aktører utfordrer den regelbaserte internasjonale orden.», heter det i punkt 3 i Nato-toppmøtets allianse, som fortsetter slik:

«Ustabilitet utenfor våre grenser bidrar også til irregulær migrasjon.»

(ABC Nyheters oversettelse).

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy