Asylleirer i Hellas: – En kamp for å overleve

Dunja Mijatovic har blant annet besøkt den overfylte leiren på Samos, der det var demonstrasjoner tidligere denne måneden.
Dunja Mijatovic har blant annet besøkt den overfylte leiren på Samos, der det var demonstrasjoner tidligere denne måneden. Foto: Michael Svarnias / AP

Europarådets menneskerettskommissær sier det haster å flytte migranter og asylsøkere fra øyene i Egeerhavet. Hun er sjokkert over forholdene ved mottakene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Situasjonen for migranter, inkludert asylsøkere, på de greske øyene er blitt dramatisk forverret de siste 12 månedene. Det er nødvendig med hastetiltak rettet mot de desperate forholdene tusenvis av mennesker lever under, sier Dunja Mijatovic i en pressemelding.

Hun har vært på et fem dager langt besøk i Hellas og har blant annet besøkt mottakssentre på øyene Lesvos og Samos og i byen Korint.

– Det er en desperat mangel på medisinsk hjelp og sanitære tiltak i de svært overfylte leirene jeg besøkte. Folk står i kø i timevis for å få mat og for å bruke bad og toaletter når disse er tilgjengelige. Dette handler ikke lenger om mottak av asylsøkere, det er blitt en kamp for å overleve, fortsetter kommissæren.

Bakgrunn: Asylsystemet i Hellas kneler

Hun hyller samtidig asylsøkernes styrke og solidariteten til bistandsarbeidere og lokalbefolkningen som prøver å bringe en viss verdighet til leirene. Mijatovic ber greske myndigheter sette inn strakstiltak for å sikre at alle får oppfylt sine grunnleggende behov og for å sikre menneskerettighetene.

Skjer ikke det, frykter hun «nye tragiske hendelser». Hun er positiv til at regjeringen vil flytte 20.000 migranter fra øyene til fastlandet innen utgangen av året og ber dem få fortgang i prosessen.

Aktuelt: Hellas får kraftig kritikk for nye asylforslag

Rapport: Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene

Personvernpolicy