Verdens grensemurer tilsvarer 887 Berlin-murer - her er de mest ekstreme

Video: Grensemurene i Marokko, Mexico og på Vestbredden er bare få av mange murer som står i verden i dag.

Antallet murer i verden har økt betraktelig, og omfanget på murene har økt enda mer. Flere skal det dessuten bli.

Det er 30 år siden rivingen av den 45 kilometer lange muren som delte Berlin i to begynte. Siden da har man sett en dramatisk økning i antallet murer som blir bygget i verden. Vi har gått fra 15 til 77 grensemurer og gjerder. Så mange grensemurer har ikke verden sett siden middelalderen. Sannsynligvis vil det ikke stanse der, ettersom flere regjeringer har fremmet forslag om å bygge nye murer det siste året.

Men det er ikke bare antallet murer som øker. Også lengden på murene og teknologien de er utstyrt med har endret seg dramatisk. 40.000 kilometer med mur snirkler seg i dag langs landegrenser på fem kontinenter. Det sier geograf og forsker ved Universitetet i Quebec i Canada Élisabeth Vallet til NTB.

Dette utgjør samme lengde som jordens omkrets. Eller 887 Berlin-murer.

Og dette er bare de fysiske murene. Stater bruker i dag også virtuelle murer i økende grad for å isolere seg fra verden utenfor. Det er med andre ord ikke bare Donald Trump som ønsker å stenge fremmede ute, og sine egne inne.

Her er fire av verdens mest ekstreme murer:

Marokko-Spania

Melilla er en av to spanske byer som befinner seg på det afrikanske kontinent. Byen ligger nord for Marokko, ved havet, og har på kort tid blitt en av de farligste grensene man kan krysse som flyktning i verden ifølge Vox.

Muren, som ble bygd med støtte fra EU for å holde innvandrere fra Afrika ute av Europa, er en av de mest befestede i verden. Den er bare 11 kilometer lang, men enormt omfattende med sine syv lag av barrièrer.

For en flyktning som ønsker å komme seg fra det afrikanske kontinentet og inn i EU, er kryssingen av denne muren livsfarlig. Totalt må man krysse fem metallgjerder, som på det høyeste er over 6 meter høye. To av dem har topper som beveger seg når man klatrer på dem, og hele veien er det piggtråd både på og mellom gjerdene. Vakter til fots, i biler og overvåkningskameraer på begge sider og mellom gjerdene holder dessuten et konstant øye med grensen.

Til tross for faren i å forsøke å krysse denne grensen, fortsetter desperate flyktninger i tusentall å krysse muren hvert år. De stormer den i store grupper, vel vitende om at bare en håndfull kommer seg til den andre siden hver gang. Flyktningene rømmer stort sett fra fattigdom og krigsrammede land sør for Sahara. For mange er dette det eneste alternativet om man ikke vil sette seg i en båt og krysse Middelhavet.

Grensemuren mellom den spanske byen Melilla og Marokko. Foto: Juan Medina / Reuters/NTB scanpix
Grensemuren mellom den spanske byen Melilla og Marokko. Foto: Juan Medina / Reuters/NTB scanpix

Den kinesiske cyber-mur

Kinas cyber-mur, eller «The Great Firewall», er ikke en fysisk mur som den gamle kinesiske muren, men en virtuell mur mot uønsket informasjon både utenfra og innenfra Kina. Landet har den største og mest sofistikerte internettsensureringen i verden. Selv om muren ikke er et fysisk monument er den likevel den muren i verden som rammer flest mennesker, omkring en syvendedel av verdens befolkning.

Internettet i Kina overvåkes av det regjerende kommunistpartiet, og denne innsatsen har økt kraftig de siste årene. Blant annet har regjeringen gjort det vanskelig for utenlandske nettsteder å overleve. Dette handler både om landets president Xi Jinpings ønske om å kontrollere landets ideologi, men er også del av et ønske om å prioritere kinesiske markedskrefter over utenlandske. Xi har flere ganger omtalt «det vestlige internettet», som han kaller det, som en motsetning til kinesisk kultur, skriver The Guardian.

Etter at Kinas regjering begynte å sensurere kritikk av regjeringen rundt årtusenskiftet, utviklet et hemmelig språk seg for å omtale politiske ledere ubemerket på nettet. Xi Jinping ble sammenliknet med Ole Brumm, Japans statsminister ble Tussi. Men det tok ikke lang tid før en av verdens mest populære tegneseriefigurer ble fjernet fra Kinas Internett. Dette kunne BBC melde i 2017.

Selv har Xi bedt det internasjonale samfunnet respektere ethvert lands rett til å utvikle Internettet sitt ulikt.

Ole Brumm har blitt et symbol på Kinas autoritære president, og det populære barne-TVprogrammet ble forbudt i 2017. Foto: Vincent Yu / AP
Ole Brumm har blitt et symbol på Kinas autoritære president, og det populære barne-TVprogrammet ble forbudt i 2017. Foto: Vincent Yu / AP

India-Bangladesh

Den lengste muren som er bygget i moderne tid ligger på grensen mellom India og Bangladesh. Muren, som i hovedsak er bygget av India, er omtrent 4000 kilometer lang, tilsvarende 89 Berlin-murer.

Den Indiske regjeringen begynte å bygge denne muren i 1993, og den dekker fortsatt ikke hele grensen fullstendig. Den består av litt over 3000 kilometer med piggtrådgjerder, deler av det er elektrisk, og resten er patruljerte voldgraver og elver. Det dør omlag 200 personer på denne grensen hvert år, ifølge Reuters. Det har også vært rapporter om bruk av tortur og vold fra de 220.000 indiske vaktene som patruljerer grensen.

Hovedgrunnen til at India-Bangladesh-muren ble bygget var for å begrense innvandring fra Bangladesh og, ifølge regjeringen, å stanse terrorister fra å komme inn fra nabolandet. Siden 2018 har Indias regjering jobbet for å styrke gjerdet med ny militær teknologi. Det må sees i sammenheng med at den hindu-nasjonalistiske regjeringen som har styrt i India de siste fem årene har innført anti-muslimsk lovgivning, ettersom Bangladesh er et hovedsaklig muslimsk land.

Piggtrådgjerdet som strekker seg 4000 kilometer langs Indias grense mot Bangladesh er et av de farligste å krysse i verden. Det patruljeres av tungt bevæpnede vakter på begge sider. Foto: Arindam Dey / AFP
Piggtrådgjerdet som strekker seg 4000 kilometer langs Indias grense mot Bangladesh er et av de farligste å krysse i verden. Det patruljeres av tungt bevæpnede vakter på begge sider. Foto: Arindam Dey / AFP

Marokko-Vest-Sahara

Muren som skjærer tvers igjennom området som har blitt kalt Afrikas siste koloni strekker seg 2700 kilometer lang gjennom ørkenen i nordvestlige Afrika. Vest-Sahara er oljerikt og anser seg selv som en selvstendig stat. Naboen Marokko ser det ikke sånn.

I 2018 oppfordret USAs president Donald Trump Spanias regjering til å bygge en mur gjennom Sahara-ørkenen. Dette ble selvsagt latterliggjort - helt til The Guardian påpekte at dette allerede hadde blitt gjort. Muren, som består av piggtrådgjerder, elektriske gjerder, sandmurer, og syv millioner landminer, patruljeres av tusenvis av marokkanske vakter. Det gjør den til verdens lengste minefelt og en av verdens lengste militært bevoktede murer. Mange sivile går på miner og dør her hvert år.

Muren deler Vest-Sahara i to. Til vest for muren ligger store flyktningleirer, kontrollert og jevnlig raidet av marokkansk politi og militærstyrker. Delen av Vest-Sahara som ligger øst for muren, mot Maurtania styres av den Saharawiske frihetsbevegelsen, Polisario-fronten, som ønsker å etablere hele Vest-Sahara som en selvstendig stat. De klarer fra tid til annen å grave seg under muren, men er stort sett totalt isolert fra resten av det de kaller hjemlandet sitt.

Vest-Saharas grense består av sandmurer, patruljert av bevæpnede grensevakter. Foto: Patrick Hertzog / AFP
Vest-Saharas grense består av sandmurer, patruljert av bevæpnede grensevakter. Foto: Patrick Hertzog / AFP

Video: Flukten over Berlinmuren – 191 mennesker ble skutt:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering11:47 Solskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46 Erdogan advarer mot kaos i Libya11:11 Reiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker
Siste nytt
20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering11:47SportSolskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46VerdenErdogan advarer mot kaos i Libya11:11ReiseReiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker
Populært