Når korrupsjon blir storpolitikk

<p>Kjernen i den politiske skandalen er Trumps påstand om at både tidligere visepresident Joe Biden (bildet) og hans sønn Hunter Biden er korrupt, skriver Audun Tjomsland.</p>
Kjernen i den politiske skandalen er Trumps påstand om at både tidligere visepresident Joe Biden (bildet) og hans sønn Hunter Biden er korrupt, skriver Audun Tjomsland. Foto: NTB scanpix / ABC Nyheter

Utenrikskommentator Audun Tjomsland har sett nærmere på korrupsjonen i Ukraina, som nå kobles sammen med den amerikanske valgkampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Ukraina trer stadig klarere fram som utgangspunktet for anklagen om at sønnen til tidligere visepresident Joe Biden er korrupt, og at han er blitt det som styremedlem i et gass-selskap i Ukraina.

Den politiske skandalen som for tiden utspiller seg i Washington har sitt utgangspunkt i Russland. Ingen kan være mer fornøyd med det som skjer nå enn Russlands president Vladimir Putin. Det kunne vært iscenesatt av Putin selv, eller av en eller flere av den type agenter som ser ut til å ha infiltrert gruppen rundt Donald Trump i Det hvite hus.

Målet fra russisk side kan være å svekke ukrainernes trang til å knytte seg til vestlige institusjoner som EU og NATO, mens Trumps tilsynelatende vennskap med Putin gjør at han blir med på det politiske spillet.

Det er bevist at russisk infiltrasjon fant sted på Trumps vegne under valgkampen som Trump vant over Hillary Clinton i 2016. Samarbeidet mellom Putin og Trump kan stamme helt fra da Trump var med på å arrangere Miss Universe i Moskva i 2013, da de to traff hverandre, sannsynligvis for første gang.

Anklager mot Biden-familien

Kjernen i den politiske skandalen er Trumps påstand om at både tidligere visepresident Joe Biden og hans sønn Hunter Biden er korrupt. Korrupsjonen skal være knyttet opp mot unge Bidens engasjement som styremedlem i det lokale gass-selskapet Burisma Holdings i Ukraina. Her mener Trump at Biden-familien på en korrupt måte har mottatt store pengesummer. Trump har imidlertid aldri lagt fram bevis på korrupsjon i Biden-familien. Men amerikanske myndigheter har tidligere sett på dette, ikke minst i de åtte årene da Joe Biden var visepresident i USA under Barack Obama fra 2009 til 2017. De har ikke ikke funnet tegn til korrupsjon.

Derimot er det i Ukraina mange spor etter korrupsjon som fører fram til Det hvite hus.

Men alt tyder på at Joe Biden likevel sliter med å finne bevis for å tilbakevise beskyldningene fra Trump mot Hunter Biden, og at det kan bli et svakt punkt i Bidens presidentvalgkampanje dersom Biden skulle bli det demokratiske partiets presidentkandidat i 2020. Og det ville gjøre det mindre sannsynlig at Biden kunne bli valgt, hvis det ikke kunne bli bevist at ingen i Biden-familien hadde mottatt «svarte» korrupsjonspenger i et land som Ukraina.

Derimot er det i Ukraina mange spor etter korrupsjon som fører fram til Det hvite hus. Myndighetenes etterforskere har gjennomgått hemmelige dokumenter til og fra lederen for Trumps valgkamp i 2016, Paul Manafort, i tillegg til navn og dokumenter fra firmaer som Manafort gjorde avtaler med. Ifølge Ukrayinska Pravda vet amerikanere flest lite om det faktiske omfanget av korrupsjonen i Ukraina.

Les kommentaren: Trump slår tilbake i varslersaken

For etterforskerne gjelder det å nøste opp et korrupt nettverk som tappet ukrainske virksomheter for verdier og påvirket resultatet av valgene. En av Manaforts viktigste klienter var tidligere president i Ukraina, Viktor Yanukovych, som er en ukrainsk politiker som ble valgt til Ukrainas president i 2010. Håndskrevne avtaler viser at 12,7 millioner dollar i kontanter ble overført til Manafort fra Yanukovych i tiden da han var president fra februar 2010 inntil han ble styrtet under revolusjonen i Ukraina februar 2014. Han bor nå i eksil i Russland, men er ettersøkt i Ukraina mistenkt for høyforræderi. Etterforskere mener at Manafort mottok penger fra den ukrainske staten gjennom et ulovlig system som tappet staten for penger som skulle gått til offentlig ansatte i den ukrainske staten. Manafort ble av en domstol utenfor Washington, dømt til 5-7,5 års fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i 8 av de 18 tiltalepunktene som var rettet mot ham.

Uviss framtid for Ukraina

I tillegg er det under opprulling et kriminelt nettverk innen olje- og gassindustrien som gjorde det mulig for president Yanukovych’s indre krets å finansiere sin overdådige livsstil, med palassaktig presidentresidens med en privat dyrehage, golfbane og tennisbaner. Blant de hundrevis av lyssky transaksjonene disse selskapene engasjerte seg i, var en 18 millioner dollar avtale om å selge det ukrainske selskapet for kabel-TV til en gruppe som Manafort organiserte og som omfattet en velkjent russisk oligark, Oleg Deripaska, som skal være en nær alliert av president Vladimir Putin.

I 2014 okkuperte russiske styrker den viktige delen av Ukrania som vender mot Svartehavet, nemlig Krimhalvøya, under heftige protester fra verdenssamfunnet.
Men Sovjet-Unionen brøt sammen i 1991. Ukraina ble værende i skjæringspunktet under innflytelse fra både øst og vest, med sterk påvirkning fra øst og stadig følere ut mot vest, med samarbeidsavtaler med EU og NATO, men er nå mest kjent som et land med mye korrupsjon. Dette er noe Trump og hans medarbeidere ser ut til å ha utnyttet til fulle i forbindelse med Trumps valgkamp i 2016.

Så langt synes korrupsjon å være mer betegnende for Ukraina og Trumps venner enn for familien Biden.

Framtida for Ukraina er uviss. Ukraina har inngått en avtale med Russland og de russiskstøttede separatistene som kontrollerer de østlige delene av landet. Det skal innføres midlertidige lover og holdes valg i områdene, og det skal åpnes for fredsforhandlinger mellom Ukraina og Russland. Ukrainas tidligere president Petro Porosjenko beskylder regjeringen for svik etter at den har inngått en avtale med de russiskstøttede separatistene i de østlige delene av landet. Han mener at regjeringen er i ferd med å gi hele området over til Russland.
Noe av det USAs president Trumps forrige sikkerhetspolitiske rådgiver John Bolton gjorde før han fikk sparken av Trump, var at han i august besøkte Ukraina for å diskutere konflikten med de russiskstøttede separatistene. Bolton reiste videre til Hviterussland for et møte med landets president Aleksander Lukasjenko. Bolton fikk imidlertid en kortvarig karriere som sikkerhetspolitisk rådgiver i Det hvite hus, og det er lite trolig at han fikk utrettet noe i Ukraina-saken.

Men Ukraina er kommet ekstra i søkelyset på grunn av beskyldningene om korrupsjon og president Trumps ønske om at Ukrainas nye president skal sette i gang etterforskning av det Trump mener er den «korrupte Biden-familien».

Så langt synes korrupsjon å være mer betegnende for Ukraina og Trumps venner enn for familien Biden.

Og den som i dag framstår som den fremste bruker av Ukrainas korrupte politikk og samfunnsliv, er Trumps tidligere kampanjesjef Manafort. Ifølge Ukrainska Pravda er Manafort mannen som har ført amerikansk politikk til Ukraina og ukrainsk politikk til USA, noe han i de kommende år får lide under i amerikansk fengsel.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden